PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

06.06.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

EKONOMSKI ANALITIČAR IVAN LOVRINOVIĆ Dobra vijest, ali slučaj 'Franak' nije završen

Foto: Facebook/Ivan Lovrinović

Foto: Facebook/Ivan Lovrinović

Bitka nije gotova iako je presuda Vrhovnog suda omogućila pokretanje privatnih sporova pred sudovima gdje je vjerojatnost dobivanja spora sada velika.

Autor: prof. dr. sc. Ivan Lovrinović

Presuda Vrhovnog suda u slučaju 'Franak' je dugo očekivana i ohrabrenje je za sve građane koji godinama trpe strahote dužničkog ropstva.

Sedam godina se borim zajedno sa mnogim aktivistima raznih udruga koje su vezane za problem 'Franak'; počevši od udruge Franak, Lex Franak, Frankeri i Blokirani i danas se sa svima njima radujem.

Bitka nije gotova iako je presuda Vrhovnog suda omogućila pokretanje privatnih sporova pred sudovima gdje je vjerojatnost dobivanja spora sada velika. Ukupno ima oko 120 tisuća takvih predmeta.

Zašto bitka nije gotova?

Zato jer treba donijeti rješenje da sve banke bez pokretanja postupka i dodatnih troškova parnice za građane izračunaju i vrate ono što su uzele. Pored toga, presudno je važno da Vrhovni sud proglasi sve 'CHF kredite' ništetnim zbog korištenja valutne klauzule u uvjetima kada nije bilo nikakvog razloga da se ona koristi; jer je stopa inflacije bila izrazito niska a kuna stabilna valuta.

Bojim se da je ova presuda manevar koji nudi oštećenim građanima mogućnost i nadu a da mnogi zbog besparice, iscrpljenosti neće moći pokrenuti tužbe.

I ne samo to, i dalje ću se boriti da se svi takvi krediti konvertiraju isključivo u kune, što nažalost nije učinjeno u prvom koraku.

Slučaj 'Franak' je najvažnija forma masovnog aktivizma u Hrvatskoj koji je pokazao da se može uspjeti u borbi s financijskom i političkom oligarhijom. Kao takav šalje svima poruku da se svaki trud u borbi za pravdu i 'maloga čovjeka' na kraju isplati, ali nas mora biti puno i moramo biti uporni.

To je primjer kako danas možemo konačno maknuti štetne političke elite sa scene i promijeniti Hrvatsku.

Još jednom čestitam svima koji su sudjelovali u ovoj herojskoj i povijesnoj bitci i ponosan sam što sam bio dio ove velike priče. No, kako rekoh, bitka protiv valutne klauzule i za monetarni suverenitet Hrvatske nastavlja se.


18.09.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.