Autor: CroExpress/Hina

Misno slavlje predvodio je kotorski biskup Ilija Janjić, a vijence su položila te svijeće zapalila brojna izaslanstva ispred spomen križna Uzdolu na kojemu su ispisana imena 41 hrvatske žrtve.
Političari su poručili da pravda neće biti zadovoljena niti je moguće ostvariti pomirenje bez kažnjavanja počinitelja zločina.


Mjesni župnik u mjestu Uzdolu Ivan Tomić rekao je kako su civili ubijani na kućnome pragu, među njima i djeca.

‘Ovdje su ljudi pobijeni. Ovdje je počinjen zločin. Ovdje su ubijeni civili, djeca, na svom kućnom pragu. Svatko bi tražio istinu i pravdu. U tome kontekstu pitaju državu i traže odgovore kada će doći istina’, rekao je župnik.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi se samo jedan proces za ratni zločin u Uzdolu koji se dogodilo 14. rujna 1993. godine kada su mjesto napali pripadnici Prozorskog bataljuna Armije BiH su u sklopu operacije ‘Neretva 93.’ i na okrutan način ubili 41 Hrvata, od kojih 29 civila i 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane.

Najmlađe žrtve pokolja Armije BiH u Uzdolu bili su desetogodišnji Stjepan Zelić i njegova tri godine starija sestra Marija Zelić. Oni su ubijeni s majkom Ružom nedaleko odkućnog praga. U Uzdolu je ubijena i dvanaestogodišnja Jadranka Zelenika, a najstarija žrtva je bila 87-godišnja Luca Zelenika.

Tužiteljstvo je za nekadašnjeg zapovjednika Prozorskog bataljuna Envera Buzu zatražilo najstrožu kaznu, a obrana oslobađanje te je tijekom postupka tvrdila da zapovjednu odgovornost za masakr snosi nekadašnji zapovjednik Glavnog stožera Armije BiH general Sefer Halilović, koji je zapovijedao operacijom Neretva ’93. Armije BiH.

Protiv Halilovića je pred Haaškim tribunalom vođen postupak za više masovnih ratnih zločina nad Hrvatima, no on je oslobođen odgovornosti.


Za vrijeme operacije Operacija Neretva ’93. na području Hercegovine počinjeno je više zločina nad hrvatskim civilima i zarobljenim vojnicima. Samo pet dana prije zločina u Uzdolu masakrirana su 32 hrvatska civila u mjestu Grabovici sjeverno od Mostara.


Datum objave: 14.09.2019.