PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

28.01.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

KOMENTAR AUSTRALSKOG HRVATA KOJI SE U DOMOVINU VRATIO 1990. Vice Batarelo: Svakog ponedjeljka himna u školama, pet plus! Ali...

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Koje su to 'vjeroispovijesti i nacionalnosti' koji ne odaju počast i sjede za vrijeme himne?

Autor: CroExpress

Na svom Facebook profilu je povratnik iz Australije, Vincent Vice John Batarelo danas iznio svoje viđenje situacije oko hrvatske himne u školama.

U nastavku možete pročitati njegova razmišljanja, i naravno, iznesite nam i svoje prijedloge.

- Malo razmišljam o hrvatskoj državnoj himni u školama i o onom citatu ravnatelja iz jedne zagrebačke škole koja inače pušta himnu na početku tjedna.

'Istina je, svakog ponedjeljka ujutro na početku prvog sata djeci se pušta himna i tad djeca ustaju. Međutim, imamo i učenike različitih vjeroispovijesti i nacionalnosti koji na odaju počast našoj zastavi i himni i oni ostaju sjediti za vrijeme trajanja himne'.

Jesam li samo ja, ili ostali vide nešto čudno u ovome?

Super, svakoga ponedjeljka himna, pet plus! Treba uvesti u svim školama... ALI...

Koje su to 'vjeroispovijesti i nacionalnosti' koji ne odaju počast i SJEDE za vrijeme himne? Kakvo je to ponašanje, gdje oni žive, čiji su oni državljani?

Zašto ministrica Divjak ovo nije komentirala. Ovo je problem, a ne himna.

Za razliku od toga dok sam živio u Australiji i izlazio u hrvatskim klubovima u Sydneyu krajem 80-i godina prošlog stoljeća, (prije hrvatske neovisnosti) hrvatska himna bi se puštala na kraju plesa/disca negdje u 3-4 ujutro.

SVI, ali svi uključujući i ne Hrvati bi mirno stajali i pokazivali poštovanje prema hrvatskoj himni. A da ne govorim o tome da smo pokazivali poštovanje prema australskoj himni i zastavi (i to prvenstveno u školama).

Hrvatska može bolje. Očekujemo pozitivno domoljublje u našim školama.

Koga smeta neka pati, jer taj ne pokazuje poštovanje prema zemlji gdje živi. -

10.09.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.