Autor: CroExpress/Večernji list
Prošloga vikenda proslavljen je 46. Dan Zajedničara u Mississaugi (Ontario). Slavlje se održava neprekidno od 1973. godine kada je 4. ožujka utemeljena Ontarijska federacija odsjeka Hrvatske bratske zajednice u Hamiltonu.  
Na poziv Glavne uprave Hrvatske bratske zajednice iz Pittsburgha tada se odazvalo 18 odsjeka iz Južnog Ontarija. Na osnivačkoj skupštini istaknuto je da je u to vrijeme u Ontariju živjelo više od sto tisuća Hrvata, a samo ih je pet tisuća bilo u redovima zajednice. 
Kroz sve te godine Federacija je ispunila san i očekivanja svojih utemeljitelja. Danas broji 11 odsjeka HBZ-a i uživa potporu diljem Ontarija. Nekoliko odsjeka se ujedinilo što je razlog nešto manjeg broja odsjeka u redovima Federacije. Dan Zajedničara jedno je od najvećih okupljanja u godini, s uvijek bogatim kulturno-umjetničkim programom i velikim odazivom članova Zajednice te njezinih prijatelja. 
Od 1999. godine dodjeljuje se i visoko fraternalističko priznanje ‘Žene/Čovjeka godine’ osobama-članovima za iznimne zasluge, a uglavnom u rujnu ili listopadu održava se svečani banket s tim povodom. Sva prikupljena sredstva idu u fonda Školarinske zaklade Federacije koji se brine o stipendijskim potporama članovima-studentima u višim, visokim ili sveučilišnim školskim ustanovama. 
Federacija je osnovala i Školarinski fond 2006. godine s ulogom od deset tisuća američkih dolara, a potom ponovno 2008. s dodatnim iznosom od pet tisuća američkih dolara kod CFU Scholarship Foundation Inc. u Pittsburghu. Od svog začetka pomagala je i podržava sve sportske, kulturne i humanitarne priredbe na nacionalnoj razini posebno za vrijeme Domovinskog rata.  
Ovogodišnji Dan Zajedničara započeo je misom koju je služio vlč. Božidar Tenšek, župnik Hrvatske crkve Hrvatskih mučenika iz Mississauge, uz pratnju tamburaškog sastava ‘St. George’ iz Cokeburga, pod ravnanjem Marlene Luketich-Kochis. Pri završetku mise župnik Tenšek održao je kratak i prigodan govor, o svojoj župi u koju je pristigao samo prije dva tjedna i o Hrvatskoj bratskoj zajednici koja ove godine slavi svoj 125. rođendan. 
Prisutnima se obratila i konzulica Natalija Bukovec-Osmičević – ispred Konzulata Republike Hrvatske iz Mississauge te Edward W. Pazo, glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice iz Pittsburgha. 
Predsjednik Pazo s dirljivim i zapaženim riječima govorio je o povijesnom putu zajednice, njezinim postignućima i razlozima zašto se ubraja u našu najstariju, najveću, najugledniju i ekonomski snažnu udrugu Hrvata u svijetu, javlja Večernji list.

Datum objave: 09.08.2019.