Autor: Nikol Boljfetić/CroExpress
Iseljavanje iz Hrvatske aktualna je tema današnjice. Novi val emigracije najčešće bira Njemačku i Irsku, te je poznato da su ove dvije zemlje najpopularnije među mladim iseljenicima koji bolju budućnost traže van granica Lijepe naše.  
Međutim, prema najnovijim podacima iz statističkih ureda ovih zemalja, lani i u prvoj polovici 2019. godine useljavanje Hrvata je u laganom padu. S druge strane, povećan broj useljavanja iz Hrvatske bilježi – Švedska
Jesu li skandinavske zemlje nova destinacija za mlade Hrvate? 
Portal CroExpress o boljoj budućnosti na sjeveru Europe razgovarao je s mladom Hrvaticom Tinom koja je, sa suprugom, svoju priliku potražila Norveškoj
‘Otišla sam u Norvešku, kao i većina mladih, u potrazi za boljim životom i novim prilikama. Budući da smo suprug i ja još sami, nismo imali obaveza, odlučili smo iskušati sreću i probati osigurati budućnost za našu obitelj’, započinje svoju priču Tina.  
Ona i njezin suprug u Norvešku su se preselili prije dvije godine, u vrijeme dok je većina mladih iz Hrvatske iseljavala u Njemačku i Irsku.  
‘Iako Norveška nije toliko popularna za Hrvate, odlučili smo doći ovdje jer smo imali nekoga tko će nas smjestiti i uputiti za početak dok se ne snađemo. Postoji nekoliko Facebook grupa gdje se mogu naći sve potrebne informacije kao na primjer o prijavi za identifikacijski broj, raznim poslovima i slično’, objašnjava ovu odluku Tina.  
Kako navodi, u Norvešku su prvi put otišli u posjetu, a po povratku u Hrvatsku preseljenje u ovu zemlju činilo se kao sve realnija opcija.  
‘Najprije smo otišli samo u posjetu. Tada nismo još ozbiljno razmišljali o odlasku. Ali kada smo se vratili u Hrvatsku, preseljenje je svakim danom postajalo realnija opcija. Trebalo nam je godinu dana da donesemo konačnu odluku’, kaže naša sugovornica.  
Posao nije teško pronaći, ističe ona, no sa smještajem je druga priča.  
‘Posao za prvu ruku nije teško naći, samo treba biti uporan. Postoji nekoliko agencija za zapošljavanje gdje se može dogovoriti razgovor za posao. Problem je samo što su to poslovi najčešće u nekom skladištu koji zove radnike po potrebi. Nekada ima više, nekada manje posla. Ali nije loše za steći kontakte i preporuku za dalje. Iako svi govore engleski (od starih do mladih), za posao u struci se traži jezik, koji nije tako kompliciran kako zvuči. Problem je bio pronaći stan jer vlasnici uglavnom traže preporuke od bivših stanodavaca koja ne znači puno ako su iz druge zemlje. Budući da je najam stana ili kuće skup, mogu se za početak iznajmiti i sobe u kolektivu koje je lakše dobiti bez preporuke‘, objašnjava Tina koja u nastavku razgovora navodi pozitivne i negativne strane Norveške u odnosu na Hrvatsku. 
‘Pozitivne strane su definitivno ekonomska sigurnost, prava radnika, mogućnost napredovanja. A negativna strana je svakako udaljenost od obitelji i prijatelja. Nemaju ljudi sa zapada onaj duh i toplinu kakvu mi imamo’, smatra ona. 
I za kraj, Tina ima savjet za one koji tek razmišljaju o preseljenju u Norvešku. 
‘Savjet onima koji razmišljaju o dolasku ovdje, svakako pripremite novac. Život je znatno skuplji nego u Hrvatskoj. Raspitajte se u već spomenutim grupama za informacije. Opremite se strpljenjem, i ako možete, naučite jezik što prije jer ćete imati puno veće mogućnosti‘, zaključuje naša sugovornica.

Datum objave: 19.07.2019.