Autor: CroExpress/Hina

Plenković je pred odborom predstavio Ivana Malenicu kao novog ministra uprave, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića kao potpredsjednika Vlade za vanjsku i europsku politiku i ljudska prava te ministra financija Zdravka Marića kao potpredsjednika za gospodarstvo.
U kratkom predstavljanju premijer je kazao da Božinović predano radi svoj posao u Ministarstvu, te je uvjeren da će kvalitetno i uspješno kao potpredsjednik voditi tu koordinaciju, budući da je jedan od naših strateških prioriteta ulazak u schengenski prostor. Marić, pak, postaje potpredsjednik jer je među prioritetima Vlade i uvođenje eura, a Plenković je istaknuo da će s obzirom na iskustvo i postignuća, imati još važniju ulogu u koordiniranju niza resora, posebno gospodarstva.

Za Malenicu je kazao da predstavlja osvježenje, pravnik je, bavi se javnom upravom, angažiran je i na lokalnoj razini, a ima iskustvo i na nacionalnoj razini. Također razumije poblematiku u javnoj upravi, bilo da je riječ o decentralizaciji uprave, depolitizaciji, donošenju zakona ili digitalizaciji, kaže Plenković.

Grbin: Ne bi raspravljali o novim ministrima da se nisu dogodile afere

SDP-ov Peđa Grbin od premijera je tražio objašnjenje zašto se Odbor uopće sastao i zašto su Lovro Kuščević i Tomislav Tolušić otišli iz Vlade i podsjetio na njihove afere.

‘Danas ne bismo raspravljali o Malenici da se nisu dogodilie afere, da Kuščević godinama nije mešetario nekretninama i zemljištem, sustavno kršio zakon, zloupotrebljavao pozicije na kojima se nalazi, a sve kako bi sebi i bliskim osobama priskrbio imovinsku korist. Ni Marić ne bi bio predmet rasprave da Tolušić nije pokazao poseban afinitet za prikupljanje nekretnina ispod cijene’, kazao je Grbin.

Plenković mu je uzvratio da oni nisu sud. ‘Za razliku od vas iz oporbe, ja nikada neću reći da je netko kriv. Znam što je kategorija presumpcije nevinosti. Nikada, ni u jednom trenutku, nikome neću dopustiti da lijepi mojoj Vladi etikete koje imaju veze s korupcijom. Možete me mrziti, kao neki od vas koji ovdje sjede, no, nikada neću dozvoliti da mi lijepite ove etikete‘, rekao je Plenković.

Grbin je odgovorio da mu ne lijepi on etikete korupcije. ‘Epitet korupcije zalijepili su vam Kuščević, Tolušić, Žalac i Marić. Mi bismo se voljeli s vama nadmetati programima, no s HDZ-om je to nemoguće, s Vladom HDZ-a korupcija uvijek dolazi u prvi plan’, poručio je SDP-ovac.

Na to mu je Plenković ponovno uzvratio da mu nikada neće dopustiti da im lijepi etikete korupcije, te da će ‘odluke o pojedinim slučajevima donijeti netko drugi, ni vi niti ja, a ja donosim političke odluke i iza njih stojim i za njih odgovaram’.

Datum objave: 19.07.2019.