Autor: CroExpress/Hina

Odmah po dolasku u Zagreb prije odlaska na sastanak u vladi, Grlić Radman je odgovarao na pitanja novinara pred Banskim dvorima.
‘Kako ne bih prihvatio, ako mi je ponuđena i s druge strane mi je čast’, rekao je i otkrio da se u službu mlade hrvatske države stavio 1991. godine kada je proglašena neovisnost.

‘Imali smo jaki emocionalni naboj’, (moja supruga i ja) i vratili smo se unatoč tome što smo ‘bili jako uspješni’ u Švicarskoj, objasnio je.

Najvećim izazovom smatra skorašnje predsjedanje Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godini u čemu je ‘veliki optimist’.

‘Ja volim izazove, a pogotovo kad nešto radite za domovinu’, rekao je Grlić Radman objasnivši da je diplomacija ‘plemenita disciplina’, pa tako i ciljevi i sredstva moraju biti plemeniti.

Karijerni diplomat Grlić Radman rekao je da je član HDZ-a ‘od prvih dana’ i drži da je pri izboru premijer Andrej Plenković ocjenjivao njegovo iskustvo, radni kapacitet i intelektualni potencijal.

‘Stvaranje države bilo je vezano uz HDZ’, rekao je no kao karijerni diplomat ‘navija za svih 11 igrača’.

U mandatu SDP-ove vlade Grlić Radman je bio imenovan za veleposlanika u Budimpešti.

Na pitanje je li pri njegovu izboru presudilo članstvo u HDZ-u ili diplomatsko iskustvo, vjeruje da je riječ o ovome drugome. Kazao je da je služio u Budimpešti, otvarao je cijelu diplomatsku i konzularnu mrežu u Švicarskoj.

Rekao je da ga je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman pozvao u Hrvatsku iz inozemstva gdje je bio predsjednik Hrvatske kulturne zajednice do 1989. Tada je predsjedniku Tuđmanu organizirao predavanje, rekao je i objasnio da su oni, Hrvati u Švicarskoj, u ‘Tuđmanu vidjeli čovjeka s vizijom’ koji će ostvariti san o slobodnoj državi Hrvatskoj.

S dosadašnjom ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić dobro je surađivao i dodao da su svi zajedno lobirali za njezino imenovanje na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe. Očekuje da će jako dobro surađivati i s premijerom Plenkovićem i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

‘Diplomat je onaj koji gradi mostove’, rekao je, a Hrvatska je relativno mala država i zato ‘moramo biti složni u tome kada je u pitanju zajednički interes’ koji je ‘kompatibilan s europskim’.

Datum objave: 18.07.2019.