PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

15.10.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NIKOLA TESLA U ZAGREBU 1892. GODINE 'Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu, savjetom i činom'

Foto: Mato Jurković

Foto: Mato Jurković

Tesla je zamolio gradske čelnike da mu se obrate u slučaju bilo kakvih tehničkih poteškoća prilikom uvođenja električne rasvjete i rekao je da će pomoći bez ikakve naknade.

Br. pregleda: 1265

Autor: CroExpress/Božo Skoko

Na današnji dan 1856. u Smiljanu je rođen jedan od najvećih svjetskih izumitelja i jedan od najvećih hrvatskih velikana - Nikola Tesla.

Taj vizionar, koji je stasao u Lici, a temeljno obrazovanje stekao u Karlovcu, uvijek se vraćao svojoj hrvatskoj domovini.

U Zagrebu je 1892. čak ponudio i elektrifikaciju (tada je u čuvenom govoru rekao: 'Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu, savjetom i činom'), a da je tadašnja skupština prijedlog prihvatila postali bismo prvi elektrificirani grad u Europi.

Zato veseli činjenica da mu se Hrvatska konačno nastoji odužiti nizom projekata i manifestacija, iako je to trebala i mogla učiniti i daleko prije...


Na slici: Teslin spomenik na Nijagari (s kanadske strane), koji je podignula tamošnja srpska zajednica.Članak o Teslinom predavanju u Gradskoj vijećnici u Zagrebu, u vrijeme gradonačelnika Milana Amruša, objavljen u "Narodnim novinama" 25. svibnja 1892.10.07.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.