Autor: CroExpress

Katolički svećenik iz Wrocławua je u stabilnom stanju, javlja katolička informativna agencija CNA.

Napad na Fr. Ireneusz Bakalarczykse dogodio se u ponedjeljak, 10. lipnja u ranim jutarnjim satima kada je svećenik krenuo na služenje sv. mise u crkvu Blažene Djevice Marije u središtu grada Wrocława. Tada mu se približio 57-godišnji muškarac i navodno, prije izvlačenja noža, započeo razgovor o skandalu seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, izjavili su poljski lokalni informativni kanali TVP Info.
Glasnogovornik sveučilišne kliničke bolnice u Wrocławu izjavio je za poljsku medijsku agenciju PAP da se Bakalarczyk oporavljala od teške operacije. Obradom je utvrđeno da je u napadu zadobio ubodne rane u predjelu prsa i trbuha.

Napadač je uhićen na licu mjesta odmah po dolasku policije.

Rafal Kowalski, glasnogovornik nadbiskupije u Wrocławu, rekao je PAP-u da ne može potvrditi da je muškarac zapravo razgovarao sa svećenikom prije nego ga je izravno i napao. Dodao je, kako se čini da napad nije bio usmjeren direktno protiv Bakalarczyka, nego protiv ‘čovjeka u habitu’.

Nedavna objava dokumentarnog filma o seksualnom zlostavljanju u Poljskoj šokirala je  građane ove zemlje i potaknula javnu diskusiju o toj gorućoj temi.

Oko 400 poljskih svećenika optuženo je za seksualno zlostavljanje više od 600 ljudi u vremenskom razdoblju od 1990. do 2018. godine. Nadbiskup Stanislaw Gadecki Poznan, predsjednik poljske biskupske konferencije, nazvao je ove izvještaje ‘tragičnim’.

U pismu od 22. svibnja, poljski su biskupi uputili javni apel: ‘Ne zanemarimo i ono dobro, koje se u Crkvi čini svakog dana, ne dozvolimo da to dobro bude zamračeno grijesima određenih osoba. Svi koji su počinili ova ružna djela trebaju biti kažnjeni za svoje postupke.’

Datum objave: 15.06.2019.