Autor: CroExpress
Švedska vlada upozorila je na konzumaciju lososa, jer se smatra da je to najotrovnija hrana na svijetu. Riba bi trebala biti na meniju barem dva puta tjedno, no ne i losos. 
Zašto je losos tako štetan?  
Losos je uvijek smatran delikatesom, a najčešće se konzumira tijekom blagdana. Ali upravo je to problem. Zbog velike popularnosti lososa, on se uzgaja u velikim uzgajalištima i mrežama za razmnožavanje u otvorenim vodama. 
Prirodni divlji losos ima udio masti od pet do sedam posto. Stvari su ipak drugačije s uzgojenim lososom koji ima tri do četiri puta više masti u usporedbi s divljim srodnicima. Osim toga, meso uzgojenog lososa često se miješa s onečišćenim tvarima i toksinima
U ovom kontekstu, kako se riba iz masovnog uzgoja ne bi razboljela, tretira se pesticidima i antibioticima. Kod lososa iz uzgojnih mreža već je otkriveno 15 metara debelih slojeva fecesa i pesticida.  
Ali to nije sve: većina lososa hrani se ribom ulovljenom u Baltičkom moru. Baltičko more se smatra jednim od najzagađenijih mora na svijetu, jer mnoge tvornice odvode svoju otpadnu vodu u Baltičko more. Radioaktivni materijal također stalno ulazi u more preko istočnih obalnih država.  
Povećani sadržaj dioksina može uzrokovati rak, negativno utjecati na hormonsku ravnotežu ili dovesti do dijabetesa. Razmislite dvaput prije nego što sljedeći put u supermarketu posegnete za lososom.

Datum objave: 07.06.2019.