PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.06.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NA DANAŠNJI DAN 1991. Luka je srušio prve zrakoplove JNA u Domovinskom ratu pa poginuo tri dana prije rođendana

Tek koji mjesec ranije izišao je iz JNA naoružan znanjem protuavionske borbe, kao najbolji u klasi. (Foto: privatna arhiva obitelji Andrijanić)

Tek koji mjesec ranije izišao je iz JNA naoružan znanjem protuavionske borbe, kao najbolji u klasi. (Foto: privatna arhiva obitelji Andrijanić)

Luka danas počiva na slavonskobrodskom groblju.

Br. pregleda: 3158

Autor: CroExpress

Prije točno 27 godina, 24. kolovoza 1991., hrvatski branitelj Luka Andrijanić srušio je prve zrakoplove JNA u Domovinskom ratu. Dogodilo se to u Vukovaru.

Luka je u travnju te godine iz obiteljskog doma u Velikoj Brusnici nedaleko od Bosanskog Broda otišao u Vukovar. Majci je kazao da odlazi na sezonske radove u polje. Pristupio je 4. bojni Treće gardijske brigade i pridružio se obrani Borova naselja. Tek koji mjesec ranije izišao je iz JNA naoružan znanjem protuavionske borbe, kao najbolji u klasi.

Slijedeći upute zapovjednika Ivice Arbanasa, tog 24. kolovoza Luka i njegova posada na protuavionskom topu odlaze na poziciju prema silosu Đergaj, iščekujući napad neprijateljskog zrakoplovstva. Javili su se Blagi Zadri da su u njegovoj zoni odgovornosti i potom odabrali poziciju. U 14 sati avioni JNA napali su Osijek, a Vukovar u poslijepodnevnim satima nadlijeću četiri 'super Galeba', prave krug u formaciji za napad i počinju pucati.

U tom trenu Ivica Arbanas izdaje zapovijed, a Luka puca. Jedan avion G-4 počeo je ponirati prema Marincima, a drugi se zadimio i u niskom letu krenuo prema Srbiji. Branitelji su vidjeli kako se između Bršadina i Marinaca diže crna gljiva dima. Luka je srušio prva dva zrakoplova JNA u Domovinskom ratu. Isto je ponovio i dva dana kasnije, kada je srušio još jedan G-4 te MiG-21.

Luka je, nažalost, poginuo 20. rujna kada je postavljao mine. Tri dana prije svog dvadesetog rođendana. Luka danas počiva na slavonskobrodskom groblju. 

24.08.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.