PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.06.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

AUSTRIJSKI KARDINAL Na Hrvatskoj je red da se suoči sa prošlošću

Foto: Wikipedia/Pigpanter

Foto: Wikipedia/Pigpanter

O Bleiburgu.

Br. pregleda: 1574

Autor: CroExpress

Austrijski kardinal Christoph Schonborn 
u izjavi novinarima na marginama biskupske konferencije u Mariazellu kazao je da, uz još strožija pravila, nema razloga za zabranu komemoracije u Bleiburgu i ocjenjuje da je rasprava o tome pozitivna jer može potaknuti Hrvatsku da se suoči sa svojom poviješću.

Kazao je i da su pravila koja je za ovogodišnje okupljanje naložila nadležna rimokatolička dijeceza Gurk-Klagenfurt, već
donijela poboljšanje, prenosi Aljazzera.

Konačnu odluku o tome hoće li komemoracija moći biti održana i iduće godine, mora donijeti ta dijeceza. Za sada je još nejasno kada će biti donesena odluka, a njezin dosadašnji biskup
Alois Schwarz 24. lipnja seli se u Sankt Poelten. 

Schonborn je rekao i da
hrvatska biskupska konferencija u Bleiburgu želi vjerski obred sjećanja na poginule, a ne političku manifestaciju. Hrvatski biskupi su s tim u vezi, prema njegovim riječima, bili zahvalni zbog jasnih pravila koje je naložio biskup Schwarz. Za to što su i pored tih pravila na komemoraciji ponovno bili sporni desničarski simboli, djelomično je krivo i austrijsko pravosuđe, koje neke od njih ne zabranjuje, dodao je on.

Austrijski kardinal je rekao da je
želja Crkve da austrijska Vlada pooštri svoje zakone. On je istaknuo da vidi nešto pozitivno u raspravi o Bleiburgu jer ona predstavlja poticaj Hrvatskoj da se suoči sa svojom poviješću.
'
I u Austriji je trebalo mnogo vremena kako bi se suočili sa svojom poviješću. Hrvatska je na redu. To je vrlo težak, bolan, ali hitno potreban proces', naglasio je on.  

15.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.