PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

30.05.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ZAŠTO SU BOSANSKI FRATRI NOSILI BRKOVE? Odgovor je star tri stoljeća

Fra Nikola Mandić u 84. godini života

Fra Nikola Mandić u 84. godini života

Da ih djeca ne bi odala, u kući ih nitko nije zvao drugačije nego 'ujak',

Br. pregleda: 6906

Autor: CroExpress

Zašto su bosanski fratri nosili brkove? To je ostatak od prošlih stoljeća. I to častan ostatak.

Fratri su pod Turcima bili jedini dušobrižnici katoličkog dijela pučanstva. A bilo ih je malo. Sačuvan je jedan turski dokument, gdje turski kadija daje dozvolu gvardijanu iz Fojnice, da preda samostan nekom seljaku, dok se on vrati iz Carigrada. U čitavom samostanu bio je on sam. Bilo je to 1694.

Jedna druga još starija isprava iz godine 1682. daje fratrima dozvolu da mogu samostan zaključati, pa ići po selima prositi i misu govoriti po seoskim kućama.

Fra Antun Knežević (1834.-1889.)

Tko bi takvog fratra i ubio, ne bi nikom odgovarao. Da se to izbjegne, fratri su ishodili od samog sultana 'Ferman', carsku dozvolu, da mogu oružje nositi i u civilu hodati. Tako su bili nepoznati, mogli su se kretati po selima.

Da se ne razlikuju od drugih seljaka nosili su brkove kao i oni. Da ih djeca ne bi odala, u kući ih nitko nije zvao drugačije nego 'ujak', mamin brat.

Tako su brkovi ostali od tog doba. I oni svjedoče o ljubavi prema narodu, prema vjeri, i o snalažljivosti starih 'ujaka'. (izvor: Dobri pastir. Kalendar za godinu 1954., str. 163.)

09.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.