PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.06.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

MISTERIJ BOMBE KOJA JE UBILA 11 LJUDI U NEW YORKU Kao napadače se i danas spominje Hrvate, ali i Udbu

Ilustracija (foto: Pexels)

Ilustracija (foto: Pexels)

Riječ je o najgorem terorističkom napadu u New Yorku do rušenja Blizanaca.

Br. pregleda: 2271

Autor: Z.S.

Prije 42 godine u njujorškoj zrakoplovnoj luci LaGuardia eksplodirala je bomba i usmrtila 11 ljudi. Nitko nikad nije preuzeo odgovornost za napad, a kao mogući krivci se i danas najčešće spominju Hrvati.

Tog 29. prosinca 1975. bomba je ubila 11 ljudi, a njih 74 ozlijedila, neke i osakatila. Eksplodirala je oko 18:30. Prizor je bio neopisivno užasan. Riječ je o najgorem terorističkom napadu u New Yorku do rušenja Blizanaca.

I dan danas se u američkim medijima, čak i na Wikipediji, kao sumnjivci za ovaj napad spominju hrvatski nacionalisti.

Hrvati postali sumnjivci nakon Bušićeve otmice zrakoplova

Prije dvije godine Observer je objavio opširan članak o napadu u kojem navodi da njujorška policija nije imala prave sumnjivce sve dok iduće godine hrvatski nacionalisti na čelu sa Zvonkom Bušićem nisu oteli zrakopolov na LaGuardiji. Tom prilikom na Grand Central Station postavljena je i bomba koja je kasnije usmrtila jednog policajca i hrvatski otmičari postali su glavni sumnjivci za napad prethodne godine.

Policija je, piše Observer, Bušića ispitivala i o napadu na LaGuardiji. On je navodno kazao da je tog dana bio u zrakoplovnoj luci, no kasnije je opovrgnuo tu tvrdnju, rekavši kako je pogriješio zbog premorenosti.

Observer piše i o teoriji da je jugoslavenska tajna policija, UDB-a, postavila bombu želeći za napad optužiti hrvatske nacionaliste iz organizacije OTPOR. Nešto slično dogodilo se u to vrijeme u Australiji, gdje je tzv. Sydney Six (Šestorka iz Sydneya), tvrdila da im je UDB-a podmetnula planove za teroristički napad, zbog čega im se sudilo. Što se pokazalo istinitim.

Zvonko Bušić do kraja je života tvrdio da nema veze sa bombaškim napadom na LaGuardiji. Uostalom, za to nikad nisu niti postojali nikakvi dokazi. 

Observer piše da se u balkanskim špijunskim krugovima pričalo da je bombu za OTPOR izradio Udbin ubačeni agent, koji je ujedno bio i FBI-jev informator pa ga je FBI kasnije štitio. List navodi kako se ova teorija ne može odbaciti jer je godinu nakon Bušićeva zatvarfanja udbaški agent nožem ubio srbijanskog aktivista i njegovu devetogodišnju kćer. Ubojica nije uhvaćen, ali Observer navodi da je vjerojatno bila riječ o udbašu, suradniku FBI-a, kojem je dodijeljen novi identitet kako bi izbjegao osudu.

29.12.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.