PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.06.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

PRIJE 199 GODINA ROĐEN ČOVJEK ZBOG KOJEG SU POBIJENI MILIJUNI Mrzio je Hrvate i nazivao nas 'smećem' koje će nestati s povijesne pozornice

Marx, Engels, Lenjin, Staljin (foto: Gustavs Klucis )

Marx, Engels, Lenjin, Staljin (foto: Gustavs Klucis )

Njegov cilj je bio stvaranje besklasnog društva.

Br. pregleda: 14703

Autor: CroExpress

Prije točno 199 godina rođen je njemački filozof Karl Marx, utemeljitelj komunizma.

Karl Marx rodio se kao Karl Heinrich Marx 5. svibnja 1818. godine u mjestu Tier, malom gradiću smještenom u Kraljevini Pruskoj. Imao je privatno školovanje dok nije krenuo u srednju školu u Trieru. Iako je Karl Marx htio studirati filozofiju i književnost njegov ga je otac vidio kao pravnika, zbog čega se Marx nikad u potpunosti nije posvetio učenju koliko je mogao. Zbog loših ocjena morao se premjestiti na Sveučilište u Berlinu. Tamo je doktorirao, nakon čega se posvetio novinarstvu.

Marx je bio ksenofob i rasist

Marx nije ostavio iza sebe razvijene teorije nacije, što i ne začuđuje, uzme li se u obzir njegovo davanje apsolutnomu primatu klasnoga nad nacionalnim. Međutim, u dopisivanju s Friedrichom Engelsom i osobnim iskazima, nerijetko je izražavao prijezir prema - po njima - 'nepovijesnim narodima' (Česima, Hrvatima, Srbima, također neeuropskim narodima poput alžirskih Arapa ili Meksikanaca), za koje je držao da su po naravi društveno reakcionarni, nemaju revolucionarni potencijal (kao, npr. Mađari i Poljaci), te da će nestati s povijesne pozornice.

Postoje brojne znanstvene publikacije koje dokumentiraju rasizam Karla Marxa. Primjerice Nathaniel Weyl u dijelu 'Karl Marx, Racist' dolazi do zaključka da se i Hitlerov nacionalsocijalizam temelji na rasističkim tezama Marxa. Postoje izjave Marxa koje upućuju na njegovu netrepeljivost prema Slavenima te kroatofobiju koja seže još iz 1849., kad je nakon vojne pobjede bana Jelačića izjavio 'u Beču su Hrvati, Panduri, Česi, Serešanci i slično smeće ugušili germansku slobodu'. Marx navodi i da ‘Slovenci i Hrvati odvajaju Njemačku i Mađarsku od Jadranskog mora; ni Njemačka ni Mađarska ne mogu dozvoliti da budu odvojene od Jadranskog mora iz ‘zemljopisnih i komercijalnih nužnosti’.

Glavno Marxovo djelo je ‘Kapital’ u tri knjige, koje se bavi ekonomskom problematikom. Drugo njegovo djelo, važnije za filozofiju, su ‘Ekonomsko-filozofski rukopisi’. Od djela koja je Marx napisao s Friedrichom Engelsom važnija su ‘Njemačka ideologija’ i ‘Manifest Komunističke partije’.

U svojim razmišljanjima dotiče široku lepezu pitanja, no najpoznatiji je po svojoj analizi povijesti u terminima borbe klasa, sažetoj u poznatoj uvodnoj misli uvodnika u Komunistički manifest: ‘Povijest svih do sada postojećih društava je povijest borbe klasa.’ Njegov cilj je bio stvaranje besklasnog društva putem diktature proletarijata. Nažalost, u nekim zemljama, poput Sovjetskog Saveza, na temelju i Marxovih ideja, milijuni ljudi su pobijeni provođenjem 'diktature proletarijata'.

Marx je umro 14. ožujka 1883. godine u Londonu.

05.05.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.