PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.06.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

DOKUMENT CIA-E O HRVATSKOJ ANTIJUGOSLAVENSKOJ EMIGRACIJI 'Ima ih do 5000 ekstremnih, pomaže im jedna zemlja, ovo su najopasnije organizacije'

CIA screenshot

CIA screenshot

CIA ih naziva ekstremistima.

Br. pregleda: 6723

Autor: Z.S.

Američka obavještajna agencija CIA objavila je dokument 'Jugoslavenski emigrantski ekstremisti' iz svibnja 1980. godine. U njemu se opisuju hrvatske i srpske organizacije izvan Jugoslavije koje su se nasilnim metodama borile protiv Jugoslavije.

'Većinu energije trošili na međusobne svađe'


CIA navodi kako su ustaški vođe koji su pobjegli iz Jugoslavije činili osnovicu 'ekstremističkih grupa' koje su uspostavljene u egzilu nakon Drugog svjetskog rata. Navode četiri organizacije koje su u inozemstvu organizirali ljudi koje nazivaju 'Pavelićevim sljedbenicima':

Hrvatski nacionalni odbor (HNO-J) – kojeg je 1950. u Münchenu osnovao Branko Jelić,
Hrvatski nacionalni otpor (HNO-L) – kojeg je 1955. u Španjolskoj osnovao Vjekoslav Luburić,
Hrvatski oslobodilački pokret (HOP) – kojeg je 1957. u Španjolskoj osnovao Ante Pavelić i
Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB) – kojeg su 1961. u Australiji osnovali Miroslav Varoš i Geza Pasti.

CIA piše kako su ove organizacije većinu energije trošile na međusobne svađe i kako se do kasnih 1960-ih hrvatski emigrantski pokret činio sve slabijim, no tada je na scenu stupila mlađa generacija, uglavnom rođena u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata. Zatim se spominju poznati događaji Hrvatskog proljeća, što je rezultiralo osnivanjem Hrvatskog nacionalnog vijeća u Torontu 1974., čiji je cilj bio postići zajedništvo među hrvatskih grupama kako bi se postigao zajednički cilj, nezavisna Hrvatska.

Između 3000 i 5000 Hrvata zagovaralo nasilno rušenje Jugoslavije?

U dokumentu se navodi da većina hrvatskih emigranata nema ništa s 'antijugoslavenskim terorizmom', a da između 3000 i 5000 Hrvata zagovara nasilje kao način ostvarenja ciljeva. No, pišu kako je njihov broj teško procijeniti.

Nakon toga, CIA detaljnije opisuje najveće organizacije unutar iseljeničkog pokreta.

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) Hrvati, piše CIA, vide kao vladu u izgnanstvu. Ono okuplja 20 organizacija i procjenjuje se da ima oko 10.000 članova i tvrdi da zastupa stajališta 90% Hrvata u Jugoslaviji. CIA piše kako su mnogi članovi HNV-a pribjegavali terorističkim metodama, iako ga grupa ne zagovara. Jugoslavija HNV vidi kao prijetnju pa ga pokušava diskreditirati i pod cijenu diplomatskih problema sa zemljama koje dopuste održavanje kongresa HNV-a.

Hrvatsko revolucionarno vijeće (HRV), osnovano 1980. u Švedskoj, želi da 'Tito bude posljednji Jugoslaven'. Kao glavnog ideologa identificiraju Mladena Schwartza, za kojeg kažu da je radikalan i nesklon kompromisu.

Hrvatski oslobodilački pokret (HOP) CIA naziva 'najdirektnijim nasljednikom ustaša'. Nakon Pavelićeve smrti grupa se razdvojila na dva dijela, od kojih je radikalniji u Buenos Airesu, gdje ima 600 do 700 članova. Navode kako HOP ima najveće sljedbeništvo među emigrantima, 'vjerojatno zbog privlačnosti Pavelićevog imena'. 

Hrvatski nacionalni odbor
(HNO-J) do 1972. imao je najviše sljedbenika, dok nije umro osnivač dr. Branko Jelić. Vođa 1980. godine bio je Ivan Jelić.

Hrvatski nacionalni otpor (HNO-L) nazivaju 'jednom od najaktivnijih ekstremističkih grupa' sa sjedištem u Španjolskoj i ograncima u Australiji, Zapadnoj Njemačkoj, Argentini, Švedskoj, Francuskoj i Kanadi. Nakon ubojstva Luburića, vodstvo su preuzeli njegov zet Dinko Šakić, Srećko Rover i Stjepan Bilandžić, navodi CIA. Navode nekoliko terorističkih činova koje pripisuju HNO-L-u: ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj 1971., otmicu zrakoplova SAS-a 1972., pokušaj ubojstva jugoslavenskog diplomata u Kölnu 1975., ubojstvo urugvajskog veleposlanika u Paragvaju 1976., kojeg su zamijenili za jugoslavenskog, pokušaj ubojstva jugoslavenskog vicekonzula u Düsseldorfu 1976.

Hrvatsko revolucionarno bratstvo iz Australije nazivaju 'jednom od najopasnijih i najradikalnijih hrvatskih ekstremističkih grupa'. Nazivaju ga odgovornim za 'najmanje četiri oružana upada u Jugoslaviju'. CIA piše kako je HRB ubio dva jugoslavenska diplomata u Münchenu i Frankfurtu te planirao još neke.

Osim ovih grupa, navode se i HSS, Ujedinjeni Hrvati Njemačke, Socijalistička partija Hrvatske i druge.

Jedina zemlja koja pomaže - Paragvaj?


CIA navodi kako su omiljena oružja članova ovih grupa pištolji, puške, strojnice, ručne bombe. U izvješću stoji kako su u pregovorima najčešće tražili oslobađanje svojih istomišljenika iz zatvora.

Jedina zemlja za koju se zna da pomaže ovim organizacijama, navodi CIA, je Paragvaj. Pišu kako, unatoč mnogim glasinama, ove organizacije nemaju veze sa Sovjetima, ali kako se ne može zanemariti mogućnost da se u budućnosti okrenu SSSR-u, razočarani reakcijama zapadnih vlada na njihove zahtjeve. 


01.02.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.