CroExpress

Gospa Lurdska u Frankfurtu nalazi se direktno u gradu u dvorištu njemačke crkve ‘Liebfrauen Kirsche’ i Franjevačkog samostana. U tu predivnu crkvu svaki dan svrati veliki broj vjernika, od toga i dobar broj Hrvata. Ako niste znali, odmah lijevo pokraj Gospinog kipa je kapelica u kojoj je svakodnevno iza rešetaka izložen Presveti Oltarski Sakrament.

bafbbd9652.jpg

U tom istom dvorištu smještena je i velika sala gdje Franjevci besplatno nude jelo starima i beskućnicima. Svaki dan ovdje svrati veliki broj gladnih, nezaposlenih i ljudi bez krova nad glavom.

Gospino ukazanje u Lurdu opisala je sama Bernardica u jednom svom pismu:

Jednog dana pođoh k obali rijeke Gave pobirati drva s dvije djevojčice kadli začuh nekakav šum. Okrenuh se k livadi, ali ne vidjeh da bi se stabla iole micala. Nato podigoh glavu i ugledah pećinu. I opazih Gospođu odjevenu u bijele haljine: bila je odjevena u bijelo i opasana plavim pojasom, na objema nogama imala je žutu ružu, iste boje kao i njezina krunica.

Kad to ugledah, protrljah oči, misleći da se varam. Gurnuh ruku u krilo svoje haljine i tu nađoh svoju krunicu. Htjedoh se na čelu prekrižiti ali ne mogoh dići ruke k čelu, i ona spadne. A pošto se ona Gospođa prekrižila, pokušah to i ja, premda drhtave ruke; napokon sam uspjela. Odmah počeh moliti krunicu: Gospođa je prebirala zrnca krunice ali nije micala ustima. Kad završih krunicu, viđenja odmah nestade.

Pitala sam stoga one dvije djevojčice jesu li štogod primijetile. Rekoše da nisu, nego me samo zapitaše što im to imam otkriti. Dadoh im do znanja kako sam vidjela Gospođu odjevenu u bijele haljine, ali ne znam tko je; upozorih ih da o tome šute. One me zatim potakoše da se onamo ne vratim, ali sam to odbila. Navratih se zato u nedjelju jer sam osjećala kako me iznutra nešto poziva…

Ona mi je Gospođa progovorila tek treći put i zapitala hoću li k njoj dolaziti kroz petnaest dana. Odgovorih da hoću. Ona doda kako treba da upozorim svećenike da ondje sagrade crkvicu; nato naredi da se napijem iz izvora. Kako nisam vidjela nikakva izvora, uputih se k rijeci Gavi, ali mi ona dade znak da ne govori o rijeci i prstom mi pokaza izvor. Pošto mu pristupih, ne nađoh nego ustajale vode. Primakoh ruku, ali nisam mogla zagrabiti; nešto uzeh dupsti i, kad mi pođe za rukom malo zahvatiti, tri sam je puta bacila tako da sam četvrti put mogla piti. Viđenje se nato povuče i ja odstupih.

Vraćala sam se onamo kroz petnaest dana. Ona mi se Gospođa ukazivala svaki dan, osim jednog ponedjeljka i petka, naređivala mi je da upozorim svećenike da ondje sagrade crkvicu, da pođem k izvoru umiti se i da molim za obraćenje grješnika. Više sam je puta pitala tko je, a ona se blago smiješila; napokon podigavši ruke i uprijevši oči u nebo reče mi: ‘Ja sam Bezgrješno Začeće.’ Tih mi je petnaest dana otkrila i one tri tajne i zabranila mi da to ikome kazujem, što sam dosad vjerno poslušala.

MOLITVA NA ČAST MAJKE BOŽJE LURDSKE

Gospodine, ti si pripremio Mariju
da bude Majka tvoga Sina.
Kod njezinog začeća
očuvao si je od grijeha,
od svake rane grijeha.
Ona je imala snage reći svoj ‘da’ u vjeri,
od navještanja do križa.
Ono što si ostvario u Mariji, čudesno je.
Hvala ti, Gospodine, na tom daru.
U Lurdu, Gospodine,
pripremio si Bernardicu
da bude svjedokom
ukazanja Djevice Marije.
Neka nas Marija vodi u svemu
tako da s njom možemo reći:
‘Velika mi djela učini Svesilni!’

Bože Oče naš, među svim stvorenjima stvorio si Mariju, savršeno stvorenje, ‘Bezgrešno začeće’. Ona je u Lurdu izgovorila svoje ime koje je Bernardica ponavljala. Bezgrešna, ovo je vapaj nade: zlo, grijeh i smrt više nisu pobjednici. Marijo, znaku nade, zoro spasenja! Marijo, ti, nevinosti i utočište grešnika, moli za nas!
Zdravo Marijo…

Gospodine Isuse, dao si nam Mariju za našu Majku. Ona je sudjelovala u tvojoj muci i uskrsnuću. U Lurdu se ukazala Bernardici, ražalošćena zbog naših grijeha ali obasjana tvojim svjetlom. Po njoj, tebi, Isuse, povjeravamo radosti i žalosti svoje osobne, onih koji su bolesni, kao i cijeloga čovječanstva. Marijo, naša majko, naše pouzdanje i naša pomoći, moli za nas!
Zdravo Marijo…

Duše Sveti, duše ljubavi i zajedništva. U Lurdu je Marija, po Bernardici, tražila da se sagradi kapela i pozivala ljude da tu dolaze. Nadahni Crkvu, koju Krist gradi na Petrovoj vjeri, da bude jedno. Upravljaj hod Crkve u vjernosti i odvažnosti! Marijo, koja si ispunjena Duhom Svetim, koja si zaručnica i službenica, koja si uzor kršćana i majčinsko lice Crkve, moli za nas.
Zdravo Marijo…

Datum objave: 11.02.2020.