Autorica: Ina Vukić

Umirovljeni general HV i HVO Željko Glasnović, saborski zastupnik za dijasporu, prvi je u povijesti postojanja Republike Hrvatske službeno gostovao na Australskom spomeniku rata (Australian War Memorial) u Canberri i sudjelovao u Obredu posljednje počasti (Last Post Ceremony).

U četvrtak 20. rujna 2018. godine saborski je zastupnik Glasnović svečano položio vijenac tijekom ovog obreda u Canberri, a u znak poštovanja i sjećanja na članove hrvatskih i australskih vojnih snaga koje su sudjelovale u prošlim ratovima i današnjim sukobima diljem svijeta. Glasnović je tom prigodom poklonio Australskom spomeniku rata i komemorativnu plaketu Prve gardijske brigade HVO Ante Bruno Bušić, što je privuklo veliku pozornost i poštovanje čelnika Australskog ratnog spomenika. 
Polaganje vijenca, koji je u svom nacrtu sadržao zastave Republike Hrvatske i Australije, popratili su brojni Australci, uključujući nekoliko razreda školske djece iz raznih gradova Australije, Darren Chester, član parlamenta Australije za Nacionalnu stranku Australije i general bojnika Briana Dawsona iz Australskog ratnog spomenika, Hrvati i Hrvatice Australije, članovi ‘domoljubne turneje’ iz Hrvatske po Australiji – dr Josip Jurčević, dr. Tomislav Sunić i Igor Vukić – te Sandra Tvrtković, charge de affaires veleposlanstva Republike Hrvatske u Canberri.

Ništa u Australiji ne izaziva više emocija i poštovanja od Posljednje počasti namijenjene vojnim žrtvama rata. U vojnoj tradiciji Australije Posljednja počast je poziv koji označava kraj dnevne aktivnosti. a na komemorativnim obredima također označava trenutak razmišljanja i sjećanja. Na kraju svakog dana, počevši od 16.55 sati, pa tako i 20. rujna, australski se ratni spomenik u Canberri oprašta od svojih posjetitelja obredom Posljednje počasti. Svečanost je počela pjevanjem australske nacionalne himne, nakon čega su slijedila dirljiva naricanja ratne žrtve popraćena sviranjem gajdi.

Priče o pojedincima, obredna naricanja, izdvojena su iz Popisa Časti (Roll of Honor) koji sadrži 102 000 Australaca koji su svoje živote dali u ratovima i drugim vojnim pothvatima tijekom proteklog stoljeća.

Željko Glasnović je nakon ceremonije za medije izjavio:

‘Tragedija hrvatske države je ta da ona ni danas nema centralni spomenik za sve ratne žrtve. Ne postoji ni spomenik za pale hrvatske vojnike koji su svoje kosti ostavili od Karpata do austrijske granice i planina i dolina sjeverne Italije, također nema ni najmanje interesa da se napravi muzej koji će proslaviti našu dugu i slavnu ratnu povijest. To je zašto prosječni Hrvati znaju tko je Boško Buha i dimnjačar iz Kapelskih kresova, a nikad nisu čuli o Cvitanu Galiću, Lepantskoj bitci i opsadi Odžaka u lipnju 1945. Godine. Izgleda na snazi je još stara komunistička mantra (moramo se brinuti o budućnosti, a ne prošlosti) – idiotizacija se nastavlja i dok Hrvati ne budu sposobni povezivati posljedice i uzroke, imat ćemo ne Croatiju nego Croslaviju. Bez raščišćavanja prošlosti i primjene naučenih lekcija u svim područjima ne možemo stvoriti funkcionalnu budućnost niti biti sposobni da prepoznajemo istinu od laži’, rekao je Glasnović i nastavio:

‘Moralna je i povijesna sramota da do sada nijedna vlada nije ni pokušala sastaviti službeni popis poginulih hrvatskih vojnika iz Prvog i Drugog svjetskog rata dok druge zemlje poštuju svoje mrtve i trude se da njihove ostatke pokopavaju s najvišim vojnim počastima. Moramo se sjetiti da je komunistička vlast preoravala grobove hrvatskih vojnika nakon 1945. godine. Ako ništa, svim mrtvima smo dužni istinu, a njihovim potomcima respekt. Danas u Hrvatskoj oni nemaju ni jedno ni drugo’, zaključio je.

Datum objave: 24.09.2018.