Autor: CroExpress

Ako ste mislili da ništa od ovog ljeta, ne bojte se, ipak će pokazati svoje neugodno lice. Štoviše, već je za sutra na snazi upozorenje DHMZ-a na prvi ovogodišnji toplinski val, javlja RTL.

Zagrebačku, karlovačku i kninsku regiju očekuje vruć dan s maksimalnom temperaturom moguće i višom od 34 °C, osobito u unutrašnjosti Dalmacije.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na umjerenu opasnost od vrućina i za ostatak tjedna, a od četvrtka bi opasnost duž obale mogla biti i velika. Dakle, nejneugodnije će na moru biti noći, teške za spavanje i odmor.

Temperatura se u nastavku tjedna neće spuštati ispod 23 °C, od Splita do Dubrovniku moguće ispod 25 °C. Danju će biti vrlo vruće, oko 34 °C.

U srijedu ujutro će na sjevernom Jadranu, osobito pod Velebitom, zapuhati i slaba do umjerena bura koja bi danju mogla imati više topli, odnosno fenski karakter od uobičajeno svježijeg. Slab sjeverozapadnjak donosit će popodne ugodu južnodalmatinskim otocima. U ovakvim uvjetima postoji vjerojatnost i za kakav pljusak, u srijedu i četvrtak oko Rijeke, Senja i u zadarskom zaleđu, a u petak bi se poneki oblak mogao spustiti do obale južne Dalmacije. No, neće pokvarati dojam prave ljetne žege.

Zadnji srpanjski dani bit će na kopnu vrlo vrući, sparni, sunčani, ali ne i posve stabilni. S time da je vjerojatnost za popodnevne jače razvoje oblaka veća u gorju, uz granicu sa Slovenijom, a u petak i u unutrašnjosti Dalmacije. Zato bi u ovakvoj situaciji s puno vlage u zraku i vrlo visokim temepraturama, u četvrtak moglo biti lokalno i nevremena s pojačanim sjevercem. 

Datum objave: 27.07.2020.