CroExpress
Naša najstarija mesna industrija Gavrilović ima 330 godina dugu tradiciju, a s preko 460 zaposlenika je važan pokretač gospodarstva petrinjskog kraja, ali i županije. Na sastanku s direktorom trgovine i izvoza ove tvrtke Trpimirom Lovreković i počasnim konzulom Ukrajine Ivicom Pirićem razgovaralo se danas o skorom izvozu visokokvalitetnih suhomesnatih proizvoda Gavrilovića na ukrajinsko tržište.
‘Izvoz izvrsnih hrvatskih prehrambenih proizvoda naša je misija. Osiguranje stabilnog inozemnog tržišta omogućava nova ulaganja u povećanje proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta te održivost hrvatskog sela. Omogućiti ćemo dodatna sredstva u stočarsku proizvodnju te još snažnije raditi na osiguranju tržišta za proizvode naših poljoprivrednika. Ukrajinski potrošači imaju prehrambene navike bliske nama, tako da hrvatski proizvođači koji su orijentirani na izvoz mogu vrlo brzo naći put do kupaca hrvatske hrane na ovom ne tako udaljenom stranom tržištu. Hrvatski visokokvalitetni prehrambeni proizvodi već su zastupljeni i prepoznati na ukrajinskom tržištu, a prema podacima naše i ukrajinske diplomacije vrlo dobro su prihvaćeni od strane ukrajinskih potrošača.’, ističe Majdak.
Majdak napominje da u Ministarstvu poljoprivrede redovito prate trend izvoza hrvatskih prehrambenih proizvoda. Otkriva podatak da je tijekom 2019. godine izvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Ukrajinu povećan je za 12 posto.

‘Hrvatska hrana, uključujući ribu, mesne prerađevine, maslinovo ulje i vina krajem 2019. i početkom 2020. pojačano se plasiraju na tržište u Ukrajini. Nedavno je ajvar proizveden u Hrvatskoj osvanuo na policama vodećih trgovačkih lanaca u Ukrajini. Međutim, iako imamo ogromne pomake to je još uvijek malo s obzirom na sve prednosti ukrajinskog tržišta za plasman hrvatskih prehrambenih proizvoda.’, pojašnjava Majdak za Jutarnji list.

Majdak otkriva kako se prije svega izvoz prehrambenih proizvoda planira uvelike povećati.

‘S toga je upravo je s hrvatske strane animirano desetak izvozno orijentiranih hrvatskih proizvođača visokokvalitetnih sireva, suhomesnatih proizvoda i vina koji s ukrajinskom stranom već intenzivno rade na izvozu svojih proizvoda u ovu zemlju. Uzorke prehrambenih proizvoda naši proizvođači već su poslali u Ukrajinu, a vrlo brzo slijedi i njihov interni dogovor oko plasmana. Također, za izvoz u Ukrajinu javljaju nam se i oni proizvođači voća koji su spremni kvantitativno odgovoriti izazovu ovog velikog tržišta. Postoji čak interes za izvoz jagoda jednog našeg velikog proizvođača.’, navodi državni tajnik.

Uz to, naglašava, Vlada RH je u posljednje dvije ili tri godine napravila ogroman iskorak vezano za izvoz hrvatske hrane u Ukrajinu.
‘Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, kao veliki prijatelj Ukrajine, od početka svog mandata odradio je mnogo za iskorak hrvatskog gospodarstva na ukrajinsko tržište, a posebno je važan poticaj ostvaren za prerađivačko-prehrambeni sektor i izvoz hrvatske hrane u Ukrajinu. Vlada i Ministarstvo poljoprivrede uskladili su tijekom 2019. s ukrajinskom stranom potrebne certifikate za izvoz mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, te kože goveda, a trenutno se dovršava procedura za izvoz mješovitih proizvoda u Ukrajinu.

Prilikom ishođenja certifikata velika pomoć nam je bio Ukrajinski konzulat u Splitu. Za mlijeko i mliječne proizvode Europska Komisija je usuglasila s Ukrajinom harmonizirani certifikat za sve zemlje članice te se može slobodno koristiti putem sustava TRACES, što omogućava svim hrvatskim proizvođačima nesmetan izvoz u Ukrajinu. Vlada će i dalje biti aktivan partner proizvođačima hrvatske hrane, te ih preko diplomatskih kanala povezivati s ukrajinskom stranom i omogućiti ostvarivanje stabilnih prihoda izvozom i prodajom njihovih proizvoda u Ukrajinu i zemlje Istoka. Osim redovnih aktivnosti na izvozu hrvatske hrane, organizirat će se redovni gospodarski B2B forumi koji će omogućiti dodatni impuls hrvatskom izvozu hrane.’, pojašnjava državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Datum objave: 17.06.2020.