Autor: CroExpress/HKM 

Dominikanac fr. Nikola Mioč proslavio je 50. godišnjicu svećeničkog ređenja u nedjelju 26. srpnja 2020. godine u crkvi sv. Dominika u Dubrovniku.

Propovijedao je prior samostana fr. Tomislav Kraljević koji je istaknuo važnost slavljenja obljetnica. Obljetnice su snažan znak vjernosti i ustrajnosti u današnjem vremenu izranjenom nevjerama i nestabilnostima života i poslanja.

50 godina svećeništva fr. Nikole propovjednik je usporedio s prispodobama o Kraljevstvu nebeskom (Mt 13, 44 – 52). Poput čovjeka iz evanđelja, i fr. Nikola pronašao je svoje blago, prodao sve što je imao i kupio njivu, svoj dragocjeni biser koji mu je podario radost naviještanja Božje Riječi.

50 godina života i rada fr. Nikole postalo je pravom prispodobom čovjeka domaćina koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.

Na početku svoga svećeničkog puta za mladomisničko geslo fr. Nikola je uzeo riječi iz Psalma 36: U tebi je Gospodine, izvor životni, tvojom svjetlošću mi svjetlost vidimo. S istim geslom proslavio je i svoju Zlatnu misu zahvalivši Gospodinu koji mu je bio izvor života i snage u svim njegovim zadaćama i na svim putevima.

Uz slavljenika koncelebrirala su braća iz samostana te prijatelji don Mile Miljko, vlč. Ivica Komadina i don Josip Lebo.

Fr. Nikola Mioč rođen je 20. siječnja 1941. u Kulini, kod Dervente. Osmogodišnju školu pohađao je u rodnom kraju Brazici, Božinci i Lupljanica.

Kao dječak osjetio je svećenički poziv te je 1958. odlučio poći u Dominikansku klasičnu gimnaziju u Bol na Braču i započeti svoj put prema svećeništvu.

Novicijat je proveo u Dubrovniku od 1962. do 1963. Poslije vojnog roka kojeg je služio u Šipu 1965. nastavlja studij filozofije u Dubrovniku te teologije u Zagrebu od 1966. do 1968. Zatim ga provincijal šalje na studij u Njemačku, u Walberberg, gdje ga i završava.

Zaređen je za svećenika 11. srpnja 1970. u Walberbergu. Mladu misu služio je u rodnoj župi Kulina – Bukovica 26. srpnja 1970., na blagdan sv. Ane. Nakon studija u Njemačkoj fr. Nikola je 2 godine bio kapelan u Zagrebu. Školske godine 1974./75. asigniran je u Rijeku posebno zbog rada sa srednjoškolcima.

Od 1975. do 1981. bio je voditelj Hrvatske katoličke misije u Hannoveru.
Od 1981. do 1994. vršio je službu kapelana u Župi Kraljice sv. krunice u Zagrebu, a od demokratskih promjena 1990. predavao vjeronauk u srednjoj Grafičkoj školi te u srednjoj Tehničkoj školi Ruđer Bošković u Zagrebu.

Fr. Nikola je bio prvi izabrani prior u Hrvatskoj dominikanskoj provinciji u slobodnoj Hrvatskoj.

Od 1994. do 2000. boravio je u Dubrovniku te je uz različite službe u samostanu radio kao vjeroučitelj u više škola (srednja medicinska, obrtnička, trgovačka, ekonomska i jezična gimnazija).

Uz sve ove obaveze fr. Nikola je rado nedjeljom i blagdanima propovijedao i odlazio u ispomoć mnogim župama Dubrovačke biskupije. U jesen 2000. fr. Nikola je premješten u dominikanski samostan u Bolu na Braču gdje je obnašao službu samostanskog starješine.

2003. uprava Provincije ponovno ga je poslala na službu voditelja Hrvatske katoličke misije u Hannoveru. 2009. premješten je u Gruž gdje je vršio službu kapelana u Župi Svetog Križa.

U jesen 2011. dolazi u Samostan sv. Dominika u Dubrovniku kada je izabran za samostanskog priora na trogodišnji mandat. Fr. Nikola je i danas član Samostana sv. Dominika u Dubrovniku gdje obavlja službu supriora.

Datum objave: 27.07.2020.