Uz pomoć dojava građana pronađen najveći sisavac u Jadranu.

Institut Plavi svijet na svom je Facebook profilu objavio da je zahvaljujući dojavama građana, koji su se također uključili u potragu, u Jadranskom moru kod Starigrada-Paklenice u utorak najzad pronašao kita

‘Zahvaljujući dojavama mnogih od vas koji ste nam se pridružili u potrazi za kitom, zadovoljno možemo zaključiti da smo ga nakon cijelog jutra potrage drugi dan pronašli kod Starigrada-Paklenice!’, napisali su iz Instituta iz kojeg su u ponedjeljak pozvali građane koji to mogu učiniti da im pomognu pronaći velikog sisavca koji se već danima nalazi u Velebitskom kanalu kako bi se utvrdilo njegovo zdravstveno stanje.

‘Nažalost, vrijeme nam nije bilo naklonjeno kao što možete vidjeti na fotografijama! Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju. U sljedećoj minuti dali smo petama vjetra uz sijevanje gromova, vjetar i kišu, pitajući se je li vridilo! Vjerujte, nije nam bilo svejedno, ali vridilo je’, naveli su iz Instituta. Dodali su da je kit kojeg su vidjeli odrasla životinja, dugačka 15-ak metara.

Fizičko stanje nismo uspjeli provjeriti jer smo bili s njim previše kratko no na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno. Zadnja dojava je da je trenutno viđen kod Lukovog Šugarja no vrijeme je loše, a s vremenom se u Velebitskom kanalu ne treba šaliti’, rekli su iz Instituta te najavili da će uskoro objaviti vlastite dojmove, fotografije i videe o kitu, ali i one koje su drugi entuzijasti s njima podijelili.

Iz Instituta su se zahvalili svima koji su im pomogli te ponovno pozvali javnost da im javi svoja opažanja.

‘Uz pomoć građana i građanske znanosti možemo bolje i lakše pratiti pojavljivanje zanimljivih i rijetkih vrsta u Jadranu te ih zaštititi i očuvati!’, zaključili su.

Autor: CroExpress Datum objave: 19.08.2020.