Pacijenti koji su oboljeli od varijante otkrivene u Velikoj Britaniji češće prijavljuju grlobolju, bolove u mišićima i umor.

Pojava novih sojeva koronavirusa izazvala je zabrinutost, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je prošli tjedan da je “britanski soj” otkriven u 60 zemalja. Ovaj soj koronavirusa otkriven je prvi put u Velikoj Britaniji još u rujnu 2020. godine, a stručnjaci navode da se ovaj soj širi brže nego originalni soj koji je izazvao globalnu pandemiju.

Osim toga, čini se da su i simptomi koje izaziva britanski soj drugačiji od onih koje izaziva originalni soj koronavirusa, prenosi The New York Post.

Naime, pacijenti koji su oboljeli od varijante otkrivene u Velikoj Britaniji češće prijavljuju grlobolju, bolove u mišićima i umor, pokazalo je istraživanje koje je objavio britanski Ured za nacionalnu statistiku.

Osobe oboljele od britanskog soja u manjoj mjeri prijavljuju visoku temperaturu nego osobe koje su zaražene izvornim sojem koronavirusom. Glavni simptomi povezani s izvornim sojem su visoka temperatura, kontinuirani kašalj te gubitak mirisa ili okusa.

“Pacijenti koji su zaraženi britanskim sojem u manjoj mjeri prijavljuju gubitak okusa i mirisa“, izvijestio je Ured za nacionalnu statistiku.

U njihovom se izvještaju navodi i da pacijenti koji su oboljeli od novog soja koronavirusa u znatno manjoj mjeri prijavljuju visoku temperaturu kao jedan od simptoma bolesti.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 28.01.2021.