Autor: Hina
Vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobila je u nedjelju na parlamentarnim izborima najviše glasova no nedovoljno za sastavljanje vlade pa će u idućim danima i tjednima voditi neizvjesne pregovore s ostalim strankama oko stvaranja eventualne koalicije. 
Težinu u razgovorima mogli bi imati zagovornici nezavisnosti Katalonije, pokrajine na obali Sredozemnog mora, o čijoj podršci ovisi kreiranje velike lijeve koalicije. Lijevi centar PSOE, aktualnog premijera Pedra Sáncheza, dobio je 123 mjesta u parlamentu s 350 mjesta, pokazuju prvi neslužbeni rezultati.
Za formiranje vlade potrebno je 176 mjesta. Premda je pobijedio na svojim prvim izborima u posljednjih jedanaest godina PSOE će ostati na vlasti uspije li u pregovorima pridobiti srodnu lijevu skupinu Unidas Podemos, koja je u nedjelju dobila 42 mjesta, i osigura li podršku zagovornika nezavisnosti Katalonije. U tom bi slučaju imali 199 mjesta.
No Katalonska republikanska ljevica (ERC), koja je osvojila 15 mjesta, ranije je potporu uvjetovala referendumom o nezavisnosti Katalonije. PSOE se dosad protivio referendumu. Desnica je još dalje od mogućnosti sastavljanja vlade. Najveća oporbena stranka, Narodna stranka (PP) desnog centra, dobila je 66 mjesta, što je njen najslabiji rezultat ikada. Stranka centra Građani (Ciudadanos) osvojila je 57 mjesta, a desni Vox 24. 
U slučaju koaliranja te tri stranke bi imale ukupno 147 mjesta. Izbori u nedjelju, na koje je izašlo 75,7 posto od 37 milijuna Španjolaca s pravom glasa potvrdili su kako je tradicionalno dvostranačje nestalo. U posljednja gotovo četiri desetljeća na vlasti su se izmijenjivali PSOE i PP, a njihova popularnost počela se urušavati 2015. godine.  
Od tada su ovo treći parlamentarni izbori koji su potvrdili da više niti jedna stranka ne može samostalno dobiti dovoljan broj glasova za sastavljanje vlade. No od uvođenja demokracije prije 40 godina Španjolska na nacionalnoj razini nikada nije imala koalicijsku vladu što dodatno čini neizvjesnima nadolazeće pregovore. Sánchez i njegov PSOE bili su na vlasti od lipnja prošle godine kada je u parlamentu bilo izglasano nepovjerenje konzervativnoj vladi čija je Narodna stranka bila optužena za korupciju. 
No u veljači, nakon samo sedam mjeseci na vlasti, Sánchez je sazvao prijevremene izbore jer njegova manjinska vlada s 84 zastupnika nije bila dobila podršku za proračun za 2019. godinu. Proračun nije usvojen jer su podršku odbile dati stranke za nezavisnost Katalonije. 
Za očekivati je da one sada ponovno uvjetuju svoju podršku referendumom o nezavisnosti. Već za mjesec dana, 26. svibnja, diljem Španjolske se održavaju regionalni i lokalni izbori te oni za Europski parlament. Pitanje je hoće li do tada biti formirana nova vlada. Rezultat u nedjelju utjecat će pak na te izbore.

Datum objave: 29.04.2019.