Europska unija trebala bi u pristupnim pregovorima vrednovati “enorman napredak” Srbije, najvećeg austrijskog partnera na Zapadnom Balkanu, rekao je u subotu kancelar Sebastian Kruz i zahvalio predsjedniku Aleksandru Vučiću na doprinosu njegove zemlje suzbijanju ilegalnih migracija.

Kurz je tijekom posjeta Beogradu, gdje mu je Vučić uručio Orden Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učvrsćivanju suradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Austrije, pohvalio napredak u pristupnim pregovorima.

EU bi trebao vrednovati njezin “enorman napredak”. “Mislim da je važno da Europska unija bude predvidljiva jer je to jedan od temelja povjerenja, naročito u pogledu izuzetno pozitivnog razvoja Srbije”, rekao je Kurz, a prenosi agencija Beta.

Srbija treba napredovati u vladavini prava’

Vučić je rekao da je pristupanje EU-u strateški cilj, ali da unutar EU-a ne postoji konsenzus o proširenju na regije Zapadnog Balkana. Srbija treba još dosta napredovati u području vladavine prava i postizanja kompromisnog rješenja s Prištinom, priznao je.

Međutim, “nitko ne želi reći da je veliki broj zemalja u EU-u ne samo umoran, već se protivi proširenju, i bilo bi fer da to netko kaže”, rekao je Vučić. To je ilustrirao ranije citiranim primjerima Sjeverne Makedonije koja “je promijenila ime zbog obećanja da će otvarati pregovoračka poglavlja”, i Albanije, za koju je ocijenio da poglavlja ne otvara kako se ne bi “odvajala” od drugih država regije”.

“Ako Srbiji kažu ‘uradi deset stvari’ i mi uradimo svih deset i ne otvorimo nijedno poglavlje, postavlja se pitanje zašto smo poglavlja otvarali kada smo činili manje. Slika nije ružičasta i trebamo je realno sagledati”, rekao je Vučić.

‘Ne smije se dogoditi novi izbjeglički val’

Srbija je “najveći ekonomski partner Austrije na Zapadnom Balkanu”, rekao je Kurz uz podatak da razmjena dviju zemalja iznosi više od milijarde eura. “Mi smo jedan od najvećih ulagača ovdje u Srbiji i zbog toga nas raduje ovaj izuzetno pozitivan privredni razvoj; rast od šest, čak i sedam posto je vrlo impresivan”, rekao je austrijski kancelar.

Pohvalio je “veliki doprinos” Srbije posljednjih godina u borbi protiv ilegalnih migracija”. U Beogradu je kancelar Austrije ponovio svoje stajalište da izbjeglice treba zbrinuti u zemljama susjedima Afganistanu i da se u Europi ne smije dogoditi novi izbjeglički val, prenosi Beta.

‘Srbija neće biti parking za afganistanske izbjeglice’

Vučić je rekao kako Srbija neće biti “parking” za izbjeglice iz Afganistana, ali će pokazati solidarnost. Prihvat primjerice 500 ljudi “apsolutno je ništa. Naša je dužnost da tu pokažemo solidarnost”, rekao je.

Austrijskom premijeru od danas, kada je primio najviše odlikovanje, Srbija je druga kuća, poručio je. “Kurz je svoj politički talent, a jedan je od najtalentiranijih političara, pretočio u izuzetne rezultate, političke, ekonomske, ali i u suradnji sa Srbijom”, rekao je Vučić.

Izrazio je uvjerenje da će austrijski kancelar podržati projekt Otvoreni Balkan, koji će do 2023. omogućiti ukidanje graničnih kontrola između Albanije, Severne Makedonije i Srbije, jer je to i u interesu cijele regije i Srbije, prenosi agencija Tanjug.

Es war mir eine Ehre, den Orden der Republik Serbien entgegennehmen zu dürfen! Danke an Präsident Aleksandar Vučić und…

Objavljuje Sebastian KurzSubota, 4. rujna 2021.

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 05.09.2021.