Ono što se vidi na karti ECDC je rezultat praćenja incidencije novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika tijekom 14 dana.

Hrvatsku je ECDC podijelio u četiri regije – sjevernu, panonsku, jadransku i Grad Zagreb. Nakon što je hrvatska obala na karti ECDC-a završila narančaste boje pojavila se inicijativa koja je tražila da se kriteriji promijene te da se broj zaraženih prati temeljem županija. No, dosadašnju praksu Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ne planira mijenjati.

“Ovakva odluka dogovorena je na razini država članica prošle godine za vrijeme njemačkog predsjedanja. Promatranje svake jedinice zasebno ne bi bilo praktično, jer bi značilo da se u Europskoj uniji treba obrađivati 1500 regija, dok ih je s ovom metodologijom 330″, odgovorili su iz ECDC-ja za HRT.

Podsjetimo, ono što se vidi na karti ECDC je rezultat praćenja incidencije novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika tijekom 14 dana te postotak pozitivno testiranih osoba, a priobalni dio Hrvatske prema tim je kriterijima prikazan u narančastoj boji. U zelenom je i dalje kontinentalna Hrvatska. Većina zemalja Europe na karti je zelene boje, ali su Cipar, Malta, Portugal, Španjolska i Nizozemska crvene boje. Uz njih crvene su boje i dijelovi Grčke, Belgije i Danske. U narančastom, osim hrvatske obale, dijelovi Francuske, Grčke, Švedske, Norveške, Finske, Danske i Belgije, te čitava Irska.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 20.07.2021.