Autor: CroExpress

Građane BiH koji su danas krenuli u Neum iznenadila je ‘potvrda o izvršenoj dezinfekciji prijevoznog sredstva’ koju su na ulazu u Neum morali platiti 10 KM.

Od početak pandemije dezinfekcija kotača je bila obvezna, no do danas se nije naplaćivala.

Načelnik Neuma Živko Matuško potvrdio je za N1 da je odluku donio Stožer civilne zaštite, a da potvrdu naplaćuje Veterinarska stanica, te da će ti novci biti utrošeni na sredstva za dezinfekciju, gorivo i ljude koji provode ovu mjeru.
‘Dezinfekcija kotača na ulazu u Neum plaća se 5, odnosno 10 KM, ovisno o tome je li riječ o osobnom automobilu ili transportnom vozilu. Stožer civilne zaštite donio je ovu odluku. Ako ostane novca, stožer civilne zaštite odlučit će gdje će preusmjeriti’. Matuško smatra kako je odluka zakonita i da će sva sredstva koja budu prikupljena biti transparentno raspoređena i prikazana.

O ovoj odluci bruje danas brojni bh mediji. Tako novinska agencija Patria pod naslovom ‘Ko će im reći da je dosta – Neum-država to sam ja’ oštro osuđuje ovu odluku.
Pitaju se: ‘S obzirom da je u Neumu epidemiološka situacija i više nego dobra nejasno je na osnovu čega se sada građanima Federacije faktički naplaćuju ulaz u Neum’ te ‘dokad će u BiH svaka općina željeti biti država’.

Bh mediji napominju i kako ovo nije prva kontravezna mjera koju je donio Štab civilne zaštire Neum, naglašavajući kako je donedavno na snazi bila i naredba po kojoj bez negativnog testa na koranavirus niste mogli ući u općinu Neum. Van snage je stavljena u ponedjeljak.

Datum objave: 30.04.2020.