Želimo vas informirati da će se drugi dio Četvrtog hrvatskog iseljeničkog kongresa održati 10. i 11. lipnja ove godine, u Mariji Bistrici.

Mi se nadamo da svi oni koji su prijavili svoje teme za kongres,  a bili su spriječeni sudjelovati u radu kongresa u Zagrebu, će ovaj put iskoristiti priliku da prezentiraju svoje teme.

Imajući u vidu da naša Vlada iznosi u Saboru svoj Prijedlog nacionalne strategije razvoja do 2030. godine, ovo je izvrsna prilika za sve predstavnike političkih stranaka, vjerskih, znanstevnih, kulturnih, sportskih i ostalih društava i udruga kao i svakog pojedinca koje interesira ova tematika i odnosi između domovine i iseljeništva, iznesu svoje prijedloge ili programe koji mogu doprinijeti što kvalitetnijoj izradi strategije koja se odnosi na budućnost odnosa između domovine i iseljeništva. 

Potaknuti rezolucijom 2043 pod imenom „ Democratic participatin for migrant diaspora“  koju je Europsko vijeće usvojilo 2015. godine, Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva planira organizirati znanstveno-stručnu konferenciju  na temu Domovina – Iseljeništvo.

U spomenutoj rezoluciji Europsko vijeće sugerira članicama Europske zajednice, uključujući i Republiku Hrvatsku,  desetke konkretnih prijedloga s ciljem uspostavljanja što kvalitetnije i efikasnije suradnje sa svojim iseljenicima. Temeljem tih preporuka, naša je namjera  da u novonastaloj situaciji na konferenciji govorimo o različitim temama koje se tiču odnosa između naše domovine i hrvatskih iseljenika.

Jedan od glavnih  ciljeva konferencije je da ukažemo, analiziramo, a iznad svega da predložimo ideje i programe koji bi po našem mišljenju trebali doprinijeti poboljšavanju odnosa između domovine i iseljeništva.

Između velikog broja tema o kojima će se voditi rasprave, želimo istaknuti neke:

#U današnjem procesu globalizacije, koji  Republika Hrvatska ne može izbjeći, mi smo suočeni s velikim migracijskim procesima, a činjenica da je našu zemlju u zadnjih nekoliko godina napustilo preko tri stotine tisuća njezinih građana, nameće temu kako očuvati hrvatski nacionalni identitet u iseljeništvu;

#Uloga katoličke crkve u očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta hrvatskih iseljenika;

#U demografskoj krizi koja je zahvatila Hrvatsku postavlja se pitanje demografskog oporavka; hrvatski iseljenici predstavljaju potencijalno rješenje za poboljšavanje demografske slike naše domovine;

#Za ostvarenje gore spomenutog cilja važno je pružiti i osigurati institucionalnu potporu povratka:

a) ubrzati povratak iseljenika pripadnika treće dobi

 b) omogućiti povratak mladih kroz različite državne projekte bazirane na obrazovanju, ili   njihovo uključivanje u planiranju i osmišljavanju razvojne strategije Republike Hrvatske;

#Posebno posvetiti pažnju i osmisliti programe koji će privući iseljeničke investicije u domovini, kako i na koji način stvoriti poduzetničku atmosferu;

#Utjecaj dijaspore na vanjsku politiku zemalja primateljica;

#Novčane doznake i ekonomski učinci dijaspore na zemlju porijekla.

#Povratak razlika ili povratak napretka?                  


Predsjednik Programsko-organizacijskog odbora,

dr. sc. Marin Sopta

Autor: CroExpress Datum objave: 04.03.2021.