Autor: CroExpress

U slovenskim dnevnim novinama “Delo” objavljen je intervju s direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem, koji je komentirao aktualne turističke podatke, očekivanja za glavni dio turističke sezone, ali i načine promocije Hrvatske kao turističke destinacije u ovim izazovnim vremenima.

Poseban naglasak stavljen je na razdoblje prvomajskih praznika, koji uz uskršnje praznike, generalno označavaju početak većeg priljeva gostiju, no direktor Staničić istaknuo je kako se, s obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji i okruženju te na ograničene mogućnosti putovanja, za ovogodišnje prvomajske praznike ne očekuje dolazak turista.

“Ne zna se s kojim će se datumom relaksirati mjere u smislu otvaranja granica no osobno sam blago optimističan te očekujem da će se stvoriti uvjeti za realizaciju određenog turističkog prometa tijekom glavnih ljetnih mjeseci, odnosno u srpnju, kolovozu i rujnu. Upravo je to razdoblje najvažnije za hrvatski turizam jer se tijekom glavnih ljetnih mjeseci ostvaruje najveći dio ukupnog turističkog prometa”, poručio je direktor Staničić.

Uz načine i predviđanja kako će eventualno biti moguće realizirati međunarodna putovanja, kao vrlo važna tema označena je nautika koja bi, zbog svojih karakteristika, najlakše mogla zadovoljiti epidemiološke mjere te tako imati važnu ulogu za hrvatski turizam u ovoj godini.

Uz navedene teme poseban je naglasak stavljen i na tržište Slovenije, inače za hrvatski turizam drugo po važnosti tržište s kojeg se, nakon Njemačke, ostvaruje najveći turistički promet.

“Obzirom na određena predviđanja koja govore o povećanju broja putovanja unutar vlastite zemlje, odnosno o eventualnim putovanjima u bliže i susjedne zemlje, HTZ će u tom smislu fokus u promotivnim aktivnostima imati na domaćem tržištu, ali i na tržištima u okruženju kojima je naša zemlja lako dostupna i cestovnim pravcima kao što su Slovenija, ali i Njemačka, Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska“, izjavio je direktor Staničić.

Na samom kraju direktor Staničić se osvrnuo na udio slovenskih gostiju koji su, kako je rekao, u 2019. ostvarili 1,58 milijuna dolazaka i 10,93 milijuna noćenja, od čega su njaviše komercijalnih noćenja, oko 26 posto, ostvarili u kampovima, dok su na drugom mjestu, s udjelom od oko 22 posto, objekti u domaćinstvu.

Datum objave: 01.05.2020.