Autor: CroExpress 

Hrvatski turistički sektor razmatra opcije pravne zaštite protiv odluke vlade Nizozemske o stavljanju Hrvatske na popis rizičnih zemalja jer je drži diskriminatornom i netransparentnom, piše Poslovni dnevnik.

Podsjetimo, nizozemska Vlada je od 21. srpnja Hrvatsku uz obrazloženje da nam raste broj novozaraženih koronavirusom stavila na listu rizičnih zemalja. Hrvatska je do tada na karti bila na popisu zemalja u koje je moguće putovati bez restrikcija, samo uz pojačan oprez.

U Hrvatskoj je u tom trenutku bilo oko 25.000 nizozemskih gostiju. Nakon odnošenja odluke otprilike polovica njih je odmah prekinula godišnji i vratila se kući, a krenula je i lavina otkaza rezervacija. U samo jednom popodnevu samo jedna turistička kompanija iz Istre izgubila je oko 200.000 eura.

Na ‘žutoj’ – nerizičnoj listi koju sada čini ukupno 31 zemlja svijeta i EU, u kontinuitetu su zemlje sa značajno lošijom statistikom, a veći broj novozaraženih ima i sama Nizozemska. To je u suprotnosti sa smjernicama koje je EK izdala prilikom otvaranja granica unutar EU, kad je jasno rečeno da se omoguće putovanja u zemlje sa sličnom epidemiološkom situacijom. 

Datum objave: 10.08.2020.