Autor: CroExpress

U ponedjeljak 24. veljače 2020. s početkom u 19 sati, održat će se otvorenje izložbe “Napravljeno u Austriji – Uvoz i izvoz u Hallstattu, Strettwegu i Großkleinu tijekom starijeg željeznog doba” u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Na izložbi se putem informativnih postera i izabranih replika predmeta prikazuje trgovinsku razmjenu i dalekosežne veze elita tijekom starijeg željeznog doba u vremenu od 800. do 400. g. pr. Kr. Rudnici soli u Hallstattu proizvodili su jednu od najvažnijih sirovina u tom vremenu – sol. Unatoč udaljenosti, zajednica u Hallstattu nije bila izolirana, već je funkcionirala u sklopu široke mreže pretpovijesnih zajednica koje su živjele zapadno i istočno od Alpa.

U blizini Großkleina, uz istočni put od Alpi do panonske nizine, nastala su dva velika centra – Falkenberg pored Judenburga te Burgstallkogel pored Groa. Ova su visinska naselja, s pripadajućim grobljima pod tumulima, dominirala krajolikom, koristila sirovine, pogotovo željezo, i kontrolirala trgovinu. Uvozni predmeti, pronađeni u najbogatijim grobovima, potvrđuju dalekosežne veze ovih elita.

Dani Austrije jedno je od niza događanja Festivala arheologije Europske unije tijekom kojeg, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, 26 država članica EU predstavljaju arheološku kulturnu baštinu svoje zemlje, a izložba ostaje otvorena do 1. ožujka 2020. godine

Datum objave: 21.02.2020.