Sv. Josip je radom svojih ruku uzdržavao Isusa i Mariju. Radnik je u kršćanstvu bio častan već po Isusu Kristu koji je radio i tako posvetio rad, pa onda po Blaženoj Djevici Mariji i Sv. Josipu.

U Josipu imamo trajno nadahnuće kako se odnositi prema obitelji i svakidašnjim dužnostima. Radom je oplemenio svoju dušu i srce, na taj način stjecao je zasluge za nebo i dokazivao svoju ljubav prema Mariji i Isusu. Josipa nazivamo i velikim šutljivcem Biblije jer nije zapisana ni jedna njegova riječ, ali njegov primjer snažno govori.

Josip je svakako čovjek Božjih planova jer, iako puno toga nije razumio, dopustio je da se i preko njega kao hranitelja i branitelja Isusa i Marije ostvaruje Božja zamisao o spasenju svijeta.

Molitva sv. Josipu Radniku

Slavni Sveti Josipe, uzore svih radnika, izmoli mi milost obavljati svoje poslove u duhu pokore, te tako zadovoljiti za svoje mnogobrojne grijehe; da ih obavljam savjesno, ne obazirući se na svoje sklonosti, već jedino na dužnost; da ih izvršim sa zahvalnošću i radošću smatrajući velikom čašću što mogu naravne darove, koje mi je Bog dao, uporabiti i usavršiti u poslu; da ih obavljam uredno i mirno, umjereno i strpljivo i nikada ne uzmaknem pored umornošću i poteškoćama; da ih obavljam osobito u čistoj nakani odričući se sama sebe; sve to u sjećanju na smrt i na račun koji ću morati polagati o svakom izgubljenom času, o neiskorištenim darovima, o propuštenim dobrim djelima i o taštoj samodopadnosti kod uspjeha, što tako nagrđuje djela učinjena Bogu za ljubav.

Sve Isusu i Mariji za ljubav i po tvom uzoru sveti Josipe! To neka mi bude misao vodilja u životu i na samrti. Amen.


Autor: CroExpress, fra Stjepan Ivan Horvat Datum objave: 01.05.2021.