Spomenimo i se u staroj karlovačkoj župi Sv. Marije Snježne na Dubovcu nalazi Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa.

Svetoga Josipa je Sabor 9. i 10. lipnja 1687. godine izabrao za nebeskog zaštitnika hrvatskog naroda. Na latinskom jeziku se u Protokolu Hrvatskog sabora nalaze riječi: “Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.”

Na stranicama zagrebačke nadbiskupije, uz 334. godišnjicu proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske i Hrvata, rako se može pronaći video zapis koji donosi razgovor s rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa, mons. Antunom Senteom, ml.

U videu je objašnjeno kako se Nacionalno svetište priprema za proslavu ove obljetnice, kako obilježava Godinu svetog Josipa koju je proglasio papa Franjo, kako djeluje župa BDM Snježne koja je usko vezana uz Svetište, ali i kako je mons. Sente reagirao kada je saznao da postaje rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa.

Spomenimo i kako se u staroj karlovačkoj župi Sv. Marije Snježne na Dubovcu nalazi Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa. Naime, 1974. godine ova crkva postala je prvo hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa. Godine 2014. proslavljena je 40. obljetnica posvete crkve.

Croexpress.eu

Kardinal Franjo Kuharić sastavio je molitvu svetom Josipu za Domovinu povodom obilježavanja 300. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom hrvatskog naroda od 1687. godine. Tada je 1987. godine proglasio godinom sv. Josipa 19. ožujka 1988. u nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Sveti Josipe,

Glavaru svete nazaretske Obitelji i čuvaru Crkve Božje, tebi se kroz stoljeća Crkva u Hrvata utjecala kao svome zaštitniku i tvom je zagovoru preporučivala svoje obitelji i cijeli narod. Brižni poočime Spasitelja svijeta i prečisti zaručniče Svete Djevice, povjeravamo ti sve obitelji hrvatskog naroda da zajedničkom dnevnom molitvom ispune svoje poslanje i budu blagoslovljene ljubavlju, slogom, mirom i novim životom.

U ovim teškim vremenima izmoli našem narodu i svim narodima zemlje mir u pravednosti i ljubavi. Zagovaraj nas pred Presvetim Trojstvom da ostanemo vjerni Isusu Kristu u Katoličkoj crkvi, prolazeći zemljom čineći dobro. Amen.


Autor: CroExpress Datum objave: 10.06.2021.