SLJEDEĆE DVIJE GODINE SU KLJUČNE! U te dvije godine će sve manje “potpora” stizati od države, EU… Neće biti obaveznog cijepljenja, ali će za sve necijepljene uvesti obavezna testiranja za prelazak granice, za odlazak liječniku itd.

Nije šija nego vrat!

Nisam zagovaratelj teorija zavjere. No sasvim je logično da će mnogi pokušati iskoristiti krizu, bilo na makro ili mikro ekonomiji, bilo u sferama političkog utjecaja (Sputnik u EU), pa onda i u manipulaciji ljudima i prilici za uvođenje novih tehnologija.

Unatrag godinu – dvije, uvođenje 5G se usporilo, no nije se usporilo lansiranje niskoletečih satelita kojima ćemo dobiti 5G iz svemira. Na zemaljski 5G smo mogli utjecati zakonima, tražiti manje snage repetitora…

Na svemirski 5G nećemo moći ništa osim plakati, jer ti svemirski sateliti nisu u dometu regulacije nasih zakona. I opet, nije šija nego vrat, nije zemaljski već svemirski 5G.

Naravno, svemirski 5G je bolji, jer se napaja strujom iz solarnih kolektora. No protivnici 5G su zapravo uludo potrošili svoju histeriju… Neki se u ovoj krizi i bogate. I to vjerojatno nije zbog teorije zavjere, već zbog logike kapitala. Glupost bi bila propustiti zaraditi.

A tko će najviše zaraditi?

Pa oni koji najviše imaju! Tako i ta “sloboda mišljenja” je fraza na koju se svatko poziva. Imao sam šefa koji je jednom rekao: danas je red da ja budem u pravu. Mi smo ga svi pogledali i zašutjeli. Slučajnost je kasnije pokazala da su se neke okolnosti tako potrefile da je zaista ispao u pravu.

No iznimke potvrđuju pravilo! Tako ne postoji sloboda biti u pravu. Biti u pravu je nepobitno dokaziva i neosporna činjenica.

Budući da o koroni još uvijek ne znamo dovoljno, svi su u pravu i istovremeno: nitko nije u pravu! Citao sam o cjepivima puno.

No, jedno je ono što je napisano, a drugo je kako je zaista

Svaki programer kod izrade programa ima projektnu viziju kako bi taj program trebao raditi. Kad programer sam testira taj program, ispravi neke propuste u programiranju. No svaki programer zna da pravi test programa treba napraviti neovisni tester, a onda i beta skupina korisnika.

Tako i to cjepivo i ti mehanizmi djelovanja… Mislili mi ovo ili ono, ovo je najveći zdrastveno-znanstveni eksperiment u povijesti čovječanstva. Možda je sve baš tako kako su znanstvenici objasnili.

Ali, što ako se nakon nekog vremena, za pet ili deset godina pokaže da i nije tako. U interesu budućnosti čovječanstva je da se djeca i mlađi ljudi u reproduktivnoj dobi ne cijepe. No to znači da bi se svi iznad neke životne dobi trebali cijepiti i tako taj rizik preuzeti na sebe.

To znači da se ti ljudi, zbog disperzije rizika trebaju cijepiti različitim cjepivima, kako bi se anulirao rizik da neko cjepivo nakon nekog vremena pokaze značajnije nuspojave. Ne kažem da hoće, ali oprez je majka mudrosti!

Ovaj tekst ne pišem da bih kod vas pobudio želju za svekolikim teorijama kojih je pun internet. Ovaj tekst pišem da se oslobodite bilo kakvih uvjerenja i da razmišljate svojom glavom. Ovoj krizi se zaista ne nazire kraj.

U jednom trenutku je moguće da se socijalna ekonomija slomi i počne tiskati novac ili smanji i ukine većnu potpora. Sve ove rasprave će tada postati nebitne, ako će doći u pitanje osnovna životna egzistencija.

Pri tome treba znati da je naša proizvodnja poljoprivrednih proizvoda gotovo na nuli u mnogim granama. U nekoj budućoj krizi, glad je sasvim izvjesna. U tim okolnostima novac tiskan u tiskarama neće imati neku značajnu vrijednost. Sva “sigurna” radna mjesta će doći pod upitnik.

Što će se za tu plaću moći kupiti?

Radio sam programe za vrijeme bivše Jugoslavije u trenutku kad je inflacija prešla 2000% godišnje. Da bi tvrtka u kojoj sam radio zadržala vrijednost prodane robe, radio sam projekcije cijena za 15 i 30 dana unaprijed.

Iste stvari sam radio i nakon sto je Hrvatska postala neovisna i mnogi poduzetnici mi duguju zahvalnost što sam u tim okolnostima spasio njihov kapital. Mnogi signali nagovješćuju da se ova kriza neće tako brzo razriješiti.

Ovaj post nije tu da vas nagovara na cijepljenje. Vi ste slobodni odlučiti kako želite. No zbir “slobodnih odluka” usmjerava tu krizu. Razni vektori pojedinačnih odluka će odrediti smjer i vrijednost ukupnog državnog pa i svjetskog vektora ukupnih odluka.

Nisam uopće optimist glede na naredne ključne dvije godine…


Autor: CroExpress Datum objave: 11.03.2021.