Na današnji dan 1858. u Lurdu Blažena Djevica Marija ukazala se prvi puta 14-godišnjoj djevojčici sv. Mariji – Bernardici Soubirous.

Lurd je ubrzo postao mjesto hodočašća ljudi iz cijelog svijeta, a godišnje ga posjeti oko 6 milijuna ljudi. Mnogi su na ovome mjestu primili različite milosti, a od tada pa do danas registrirano je 70 potvrđenih čudesnih izlječenja koja se ne mogu objasniti znanošću.

Biskup Beauvaisa je 11.02.2018. objavio izliječenje teško invalidne francuske redovnice Bernadette Moriau (69) nakon hodočašća u svetište Lurd 2008. godine, što je 70. čudo koje je Crkva priznala u Lurdu tijekom posljednjih 160 godina.Sestra Bernadette patila je od neizdrživih bolova u kralježnici. Niti nakon četiri operacije nije mogla hodati bez poteškoća.

U srpnju 2008. ta redovnica je sudjelovala u hodočašću u Lurd, gdje je primila sakrament bolesničkog pomazanja. Po povratku kući doživjela je neuobičajene osjete i unutarnji glas joj je rekao da skine sve aparate, korzet i udlagu, prema priopćenju biskupije. Istog dana sestra Bernadette je prekinula sva liječenja. To naglo, trenutačno i potpuno trajno izliječenje i dalje je neobjašnjivo prema našim sadašnjim znanstvenim spoznajama.

Osim ovoga ozdravljenja, ovo su neka od najpoznatijih čudesa Lurda: Louis Bouriette, klesar, doživio je eksploziju mine i izgubio vid na desno oko. I lijevo oko mu je postajalo sve slabije. Prvih dana nakon pojave Majke Božje zamolio je Bouriette da mu donesu vode s izvora, na koji je Majka Božja pri ukazanju skrenula pažnju.

Pri stavljanju na bolesne oči maramice, koja je bila natop­ljena vodom s izvora, mogao je Bouriette nakon dugog vremena po prvi put ponovno iskreno moliti: izliječenje oba oka zbilo se u trenutku. Dr. Alexis Carrel, nosilac Nobelove nagrade i stručnjak u oblasti onkologije i sam je prisustvovao jednom čudesnom ozdravljenju i sve je to lijepo opisao u američkom stručnom časopisu.

Neka djevojka je imala tuberku­loznu upalu trbušne opne. Ležala je u agoniji. Djevojka je pred očima dr. Carrela u trenutku izliječena.

Dr. Alexis Carrel koji je ranije bio nevjernik u tom je tre­nutku izliječen od svoje nevjere. Jos prije ovog čuda dr. Carrel je izjavio: “Ako ova djevojka bude izliječena, vjerovat ću u čudesa i postat ću redovnik.” Nobelovac dr. Carrel umro je 1944. godine i ostao u dubokoj vjeri.

John Traynor bio je za vrijeme prvog svjetskog rata teško ranjen komadićem granate. Rastrgano mu je desno rame i probijena lubanja. Desna ruka mu je posve atrofirala. Šaku nije mogao pokretati. Kroz ranu na lubanji vidjelo se pulsiranje mozga. Obje noge su mu bile oduzete. Uz to je imao dnevne napade epilepsije. Pri tim napadima gubio je svijest i do dvanaest sati. U Lourdesu je John Traynor poslije devete kupke odjednom stao na noge. Za vrijeme procesije s presvetim sakramentom točno u trenutku blagoslova s presvetim sakramentom bio je odjednom i potpuno izliječen. Otvor na lubanji više se nije primjećivao i nije bilo ni traga od epilepsije i uzetosti.


Autor: CroExpress, fra Stjepan Ivan Horvat Datum objave: 11.02.2021.