Autor: CroExpress/Hina

Uključivanje predstavnika srpske manjine u hrvatsku vladu i predstojeće obljetnice vezane za Domovinski rat moglo bi biti ključno za relaksiranje ukupnih hrvatsko – srpskih odnosa, ali i položaj hrvatske manjine u Srbiji, ocijenio je u petak predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov. 

Čelnik jedine političke organizacije Hrvata u Srbiji u četvrtak je u Banskim dvorima razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o položaju te zajednice, budućnosti bilateralnih odnosa Hrvatske i Srbije, kao i poštivanju međudržavnih sporazuma. 

‘Sigurno je da će takve geste, takva pozicioniranja i najavljena nazočnost predstavnika srpske zajednice u Kninu, i hrvatskog ministra u Gruborima, ključno pridonijeti relaksiranju hrvatsko – srpskih odnosa, prije svega u Hrvatskoj’, rekao je Žigmanov.

S druge strane, dodao je, to jesu snažne poruke i za ukupne hrvatsko-srpske odnose, i ‘voljeli bismo kada bismo i mi postali dionici takvih politika – memoriranja naših žrtava u Vojvodini‘.

Čelnik DSHV-a je naveo kako do sada iz srbijanskih vladajućih struktura nije stigao nikakav poziv za razgovor, ali da su oni spremni za to. 

‘Takvih poziva do sada nije bilo. A ako ih bude, moramo vidjeti što su okviri suradnje. Naša platforma je jasna – ne samo kada su u pitanju naši zahtjevi spram položaja zajednice, već i kada je riječ o ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima, naša vidljivost i pozicija’, rekao je Žigmanov.

Kada je u pitanju odnos prema nacionalnim manjinama i rješavanje njihovih problema, onda očekujemo daleko inkluzivnije politike, kao i proaktivan odnos tijela državne vlasti, dodao je. 

‘Ne želimo biti zajednica koju će svaki ministar ili šuša u srbijanskom društvu optuživati za ustaštvo, nerede ili nas dovoditi u vezu s tajnim službama’, rekao je predsjednik DSHV-a. U tome smislu, naveo je, hrvatski premijer je iskazao snažnu podršku svim našim nastojanjima – ‘i dalje ćemo biti objekti njegova interesa, intenzivirat ćemo našu komunikaciju sa svim razinama vlasti u Hrvatskoj, i nastojati biti vidljivi dio u ukupnim hrvatsko – srpskim odnosima’.

Govoreći o temama susreta s Plenkovićem naveo je da je to bio nastavak redovite komunikacije kada je u pitanju društveni položaj hrvatske zajednice, te da su važna točke bili rezultati i posljedice nedavnih izbora u Srbiji. 

‘Izvijestio sam točno i istinito što je i kako DSHV poduzeo kada su u pitanju izbori na svim razinama u Srbiji. Plenković je iskazao razumijevanje naše pozicije, ali smo i analizirali moguće modalitet opstanka na političkoj sceni Srbije jedine relevantne političke stranke hrvatske zajednice u Srbiji’, zaključio je Tomislav Žigmanov.

Na lipanjskim izborima u Srbiji DSHV je ostao bez predstavnika u Skupštini Srbije i Vojvodine, dok je zadržao mjesta samo u gradskoj skupštini Subotice i osvojio jedan mandat u općini Bač. 

Izborni neuspjeh u DSHV-u tumače nepostojanjem zajamčenih mandata u parlamentima i državnim tijelima koji su definirani međudržavnim sporazumom Hrvatske i Srbije.

Ova stranka godinama traži da se hrvatskoj manjini kao i Srbima u Hrvatskoj osiguraju zajamčeni mandati, ali vlast u Srbiji odbija takvo rješenje.

Datum objave: 31.07.2020.