Cijepljenje u toj zemlji još uvijek nije počelo, a prve doze ruskog cjepiva Sputnjik 5 mogle bi stići u Podgoricu do kraja ovog tjedna.

Sedam slučajeva britanskog soja koronavirusa potvrđena su u Crnoj Gori, a priopćio je u utorak crnogorski Institut za javno zdravlje.

Crnogorske zdravstvene vlasti, koje su prije tri tjedna poslale u laboratorij u Berlinu 40 uzoraka za koje se sumnjalo na britanski soj virusa, sada najavljuju pooštravanje epidemioloških mjera.

“U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u državi, a uzimajući u obzir i službenu potvrdu o prisustvu britanskog soja, Radna grupa Instituta za javno zdravlje će predložiti strože zdravstvene mjere”, priopćili su crnogorski epidemiolozi.

U Crnoj Gori trenutno od koronavirusa boluje blizu 9 tisuća stanovnika te zemlje ili skoro 1,5 posto populacije te zemlje. Od posljedica zaraze preminulo je 899 osoba.

Cijepljenje u toj zemlji još uvijek nije počelo, a prve doze ruskog cjepiva Sputnjik 5 mogle bi stići u Podgoricu do kraja ovog tjedna, najavljeno je iz crnogorskog ministarstva zdravlja.

Trenutne mjere u zemlji

Prema podacima europskih statističkih centara, koje su prenijeli mediji u Podgorici, Crna Gora je proteklog tjedna bilježila 593,5 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, najviše među zemljama Europe.

U zemlji je trenutno na snazi policijski sat od 21 sat navečer do 5 ujutro, radno vrijeme ugostiteljskih objekata je do 18 sati, vikendom je zabranjeno kretanje između općina. Izuzetak su Tivat i Budva u kojima je zbog jako raširene zaraze koronavirusom uvedeno potpuno zatvaranje pa ne rade škole i vrtići, ugostiteljski objekti, trgovinski centri, teretane i sl.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 16.02.2021.