Drugi čovjek Halifax međunarodnog foruma, jedne od najjačih globalnih organizacija koje se bave svjetskom sigurnosti, Robin Shepherd dao je naslutiti kako se nešto krije iza te informacije.

Sve glasnije se u Bruxellesu govori o tome kako će bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović biti kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a, kako ekskluzivno doznaje Dnevnik Nove TV.

Kao moguće kandidatkinje za glavne tajnice NATO-a spominju se bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivša britanska premijerka Theresa May i bivša predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė.

Drugi čovjek Halifax međunarodnog foruma, jedne od najjačih globalnih organizacija koje se bave svjetskom sigurnosti, Robin Shepherd dao je naslutiti kako se nešto krije iza te informacije. Na početku panela o demokraciji koji se održao u Bratislavi ovako najavio: “Priča se u Washingtonu da ste vi najizglednija kandidatkinja za buduću generalnu tajnicu NATO-a.”

O ovoj temi Kolinda Grabar-Kitarović nije htjela govoriti, no NATO joj nije stran. Podsjetimo, kao pomoćnica glavnog tajnika već je odradila svoj mandat.

Kada je bila na spomenutoj poziciji u prosincu 2011. godine izjavila je: “Gdje god jeste, morate razmišljati da to nije zauvijek. Koliko god trajalo, uvijek treba iskoristiti na najbolji mogući način kao odskočnu dasku, ali i kao životno iskustvo”.

Da Hrvatska ne može odraditi tako važnu diplomatsku utakmicu, smatra Robert Barić, vojni i geostrateški analitičar, koji je i sam radio u NATO-u. Kaže kako će ključnu ulogu u odabiru kandidata odigrati najveće članice.

“Netko tko će zadovoljiti i očekivanja proatlanskih Europljana i dobar dio stare Europe, SAD i skeptičnijih Francuza. Prema tome, nikakav ekstremist”, zaključio je Barić.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 16.07.2021.