Krajnje je vrijeme da NATO nakon 72 godine, kako navodi Politico riječi diplomata, analitičara i političara, na čelnu civilnu poziciju imenuje – ženu.

Posljednjih se dana u medijima bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović spominje kao favoritkinja za nasljednicu glavnog tajnika NATO-a. U rujnu sljedeće godine ističe mandat aktualnom glavnom tajniku Jensu Stoltenbergu.

“Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počašćena time što me se spominje u tako uglednom društvu za tu iznimno važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo što više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno”, rekla je za Jutarnji list Kolinda Grabar Kitarović.

Krajnje je vrijeme da NATO nakon 72 godine, kako navodi Politico riječi diplomata, analitičara i političara, na čelnu civilnu poziciju imenuje – ženu. S obzirom na nastavak sučeljavanja s Rusijom, spominje se kako bi odabir nekoga iz istočne Europe poslao važan signal Moskvi. U tom se kontekstu uz bivšu predsjednicu Hrvatske spominju aktualna predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid i bivša litavska predsjednica Dalia Grybauskaitė.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 22.07.2021.