CroExpress/Hina
Predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u petak u Mostaru da se protivi podizanju žice između Hrvatske i BiH nakon ponovne eskalacije migrantske krize.
Zadnjih je tjedana ponovo povećan broju migranata koji dolaze u BiH, pokušavaju prijeći u Hrvatsku i nastaviti prema zemljama Europske unije. Bosanskohercegovački ministar sigurnosti Fahrudin Radončić podnio ostavku ovaj tjedan zbog različitih stajališta u vladajućoj koaliciji prema rješavanju tog problema.
Plenković je danas u Mostaru, nakon razgovora s predsjednikom sestrinskog HDZ-a Draganom Čovićem, rekao da rješenje ne može biti postavljanje fizičkih zapreka na granici Hrvatske i BiH.

‘Ja sam protiv toga da se diže žica između Hrvatske i BiH. Mi smo dvije susjedne zemlje upućene jedna na drugu i takva poruka ne bi bila dobra’, istaknuo je Plenković.

Po njegovim riječima, ključno je da se migranska kriza rješava na grčko-turskoj granici.

Jačanje položaja Hrvata u BiH


Hrvatski je premijer naglasio potrebu jačanja položaja Hrvata u BiH.

‘Mi ćemo učiniti sve da položaj Hrvata u BiH ne bude oslabljen, nego obrnuto – da bude osnažen. To radimo stalno i mislim da smo temu ravnopravnosti Hrvata više nego jasno iskomunicirali u svim tijelima, u okviru Vijeća EU, u komunikaciji prema Europskoj komisiji’, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon susreta s Čovićem.

Plenković je kazao da je za BiH najvažnije da napreduje prema članstvu u Europskoj uniji, a po njemu ravnopravnost triju naroda je preduvjet za postizanje važnih dogovora u zemlji.

‘Važno je da BiH ostvaruje napredak u ostvarivanju kriterija i da ide naprijed. Svi koji razumiju funkcioniranje BiH, znaju da je pitanje ravnopravnosti ključno za ostvarenje rezultata’, dodao je.

Naglasio je da Hrvatska uz članstvo u EU podupire i približavanje BiH NATO-u jer to smatra važnim za stabilnost zemlje.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je jučer obilježio 15 godina na čelu ove stranke
, očekuje da će HDZ s Plenkovićem na čelu pobijediti na predstojećim izborima za Hrvatski sabor i ponovo sastaviti vladu.

Čović i Plenković su tijekom dana posjetili i zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, a kasnije će nazočiti polaganju temeljnog kamena za tvornicu Podravke blizu Mostara koja bi trebala prerađivati povrće koje će se uzgajati u Hercegovini.

Datum objave: 05.06.2020.