CroExpress/Hina

Testiranja uzoraka na Kliničkom centru u Sarajevu potvrdila su 14 novih slučajeva zaraze u Tešnju u središnjem dijelu BiH gdje je do sada bilo manje od dvadeset zaraženih.
To je veliki skok pozitivnih slučajeva u Federaciji BiH u kojoj se već tjednima bilježio jednoznamenkasti broj novozaraženih.
U utorak su tako u ovom entitetu potvrđena tek tri nova slučaja zaraze a u ponedjeljak nije bilo ni jednog.

Dodatna tri slučaja zaraze do srijede potvrđena su u Republici Srpskoj gdje je u proteklim tjednima epidemiološko stanje bilo znatno lošije nego u Federaciji jer su tamo svakodnevno bilježili dvoznamenkasti broj novozaraženih.

Najveće žarište zaraze u BiH čitavo vrijeme je bila Banja Luka gdje je potvrđeno gotovo 600 slučajeva a drugi na popisu po broju zaraženih bio je Maglaj sa 145 oboljelih.
U cijeloj BiH otkako su prvi slučajevi zaraze zabilježeni u ožujku do sada je od koronavirusa oboljelo 2465 osoba a umrlo ih je 146.

Kao oporavljene vode se 1624 osobe.


BiH je popustila gotovo sva ograničenja uvedena s proglašenjem epidemije pa će tako u toj zemlji od četvrtka početi raditi i svi tržni centri.

No BiH je istodobno među rijetkim državama regije koje još nisu otvorile svoje granice za strance. Ulazak u tu zemlju strancima je i dalje dopušten samo u slučaju poslovnih razloga i uz pozivna pisma tvrtki iz BiH.

Ranije je najavljeno kako bi liberalizacija prelaska granice mogla uslijediti od 1. lipnja o čemu bi Vijeće ministara BiH trebalo odlučivati u četvrtak.



Foto: Romain Bréget, wikipedia, CC BY-SA 4.0

Datum objave: 27.05.2020.