CroExpress/Hina

Ujić je naveo kako je kroz tu zemlju tijekom 2019. i 2018. godine ušlo 57 tisuća ilegalnih migranata, a s prvim danima proljeća očekuje se pristizanje novih šest do osam tisuća ‘ilegalaca’.
‘Prema informacijama kojima raspolaže Služba za poslove sa strancima u Srbiji je trenutačno između sedam i osam tisuća migranata. Može se očekivati da će znatan broj tih ljudi krenuti prema BiH. Grčka je također prebacila jedan broj migranata sa svojih otoka na kopno i to blizu Sjeverne Makedonije što će zasigurno stvoriti dodatni pritisak na zapadnobalkansku rutu kretanja migranata,’ kazao je Ujić.

U BiH treutačno boravi između 6500 i 7000 ilegalnih migranata od kojih je nešto više od pet tisuća smješteno u prihvatnim centrima na sjeverozapadu države te u okolici Sarajeva.

Ujić je upozorio da je suradnja s državama iz kojih dolaze ilegalni migranti vrlo loša zbog čega je teško utvrditi njihov identitet. I pored toga Služba za poslove sa strancima u prošloj je godini vratila u matične zemlje 766 migranata, a prema 16 osoba je izrekla mjeru protjerivanja jer su predstavljali prijetnju za nacionalnu sigurnost BiH.

U 99 posto slučajeva migranti u BiH stižu bez ikakvih dokumenata pa je gotovo nemoguće utvrditi njihov stvarni identitet.

Ujić je pozitivnim ocijenio suradnju sa službama u susjednim zemljama pri readmisiji migranata i potvrdio da će ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić o tome u ponedjeljak u Zagrebu razgovarati s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

‘Suradnja s Hrvatskom je korektna. Skraćeni postupak readmisije koja podrazumijeva vraćanje stranaca u zemlju iz koje su došli u roku od 72 sata, provodi se otežano i to će biti tema sastanka dva ministra u Zagrebu’, kazao je Ujić.

Datum objave: 01.02.2020.