Autor: CroExpress/Hina

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara i ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž otvorili su u ponedjeljak u Mostaru arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH koji je izgrađen uz potporu hrvatske vlade.

‘Postojanje jednog ovakvog Centra iznimno je važno za hrvatski narod, a posebnog je interesa i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Sigurno je da će Dokumentacijski centar doprinijeti, zajedno s vrsnim stručnjacima i povjesničarima, svemu onom što će napokon dati do znanja cijeloj hrvatskoj, bosanskohercegovačkoj, europskoj i svjetskoj javnosti kakav se rat ovdje vodio, tko ga je vodio i zbog čega‘, rekao je Milas. Po njegovim riječima s ovim će se centrom spriječiti manipulacije o posljednjem ratu koje su korištene s ciljem stigmatiziranja Hrvata. 
‘Različite interpretacije događaja iz naše bliže prošlosti, ovog brutalnog rata koji je vođen na ovim prostorima, tu i na području Republike Hrvatske, neće biti interpretiran kako tko želi”, dodao je Milas.

Rad sličnog Hrvatskog dokumentacijskog centra je u najvećoj mjeri pridonio ispravljanju krivih interpretacija posljednjeg rata te spriječio podizanje montiranih optužnica koje su odbačene na domaćim i međunarodnim sudovima, rekao je.

Ovaj projekt sufinanciralo je i ministarstvo hrvatskih branitelja. Pomoćnik ministra Dinko Tandara istaknuo je kako će idući korak potpore ovome Dokumentacijskom centru u BiH biti digitalizacija. ‘Ovo ministarstvo želi da se sačuva istina o Domovinskom ratu, onakva kakva ona jeste. To se može samo uz pomoć ovih arhiva. Stoga je jako važno sačuvati sve ovo. Idući korak je, nadam se digitalizacija arhiva’, kazao je Tandara.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž izrazio je očekivanje kako će otvaranje ovakvoga arhiva pridonijeti ‘objektivnijem sagledavanju rata na ovom području te dugoročnoj pomirbi među narodima u BiH’.

Arhiv u kojemu će biti smještena dokumentacija o djelovanjima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i hrvatskih vojnih i policijskih struktura u BiH, stratištima Hrvata, svjedočenjima žrtava i brojnih drugih institucija koje su djelovale tijekom rata nalazit će se u moderno opremljenim prostorijama čiju je gradnju financirala vlada Republike Hrvatske.

Datum objave: 08.10.2019.