Autor: CroExpress

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Nermina Ćemalović nedavno je javno izrazila svoju zabrinutost zbog teškog javno-zdravstvenog stanja u USK, a sve zbog prisutnosti velikog broja migranata koji prenose različite zarazne bolesti, prenosi federalna.ba.
‘Higijenska i epidemiološka situacija u USK je alarmantna i svakim danom sve više se usložnjava jer je u posljednjih mjesec dana došlo više od 600 migranata. Sada je njih od 5.000 do 6.000, a u dva imigracijska centra ‘Bira’ u Bihaću i ‘Miral’ u Velikoj Kladuši ih je oko 3.000.

Devedeset posto to su mladići od 15 do 30 godina starosti, a među njima imamo HIV pozitivne, aktivnu tuberkulozu, hepatitis B i C’, kazala je za Fenu Ćemalović, iz stranke SDP BiH.
U jednoj hali, kazala je Ćemalović, gdje je smješteno 2.000 migranata epidemiološka situacija se ne može kontrolirati.

‘Imamo 800 slučajeva svraba, a isto toliko i ušljivosti. Doktori hitne medicinske pomoći su 80 posto migrantima na usluzi, a 20 posto građanima’, kaže Ćemalović, dodajući da među migrantima ima i veliki broj ovisnika o narkoticima.

Imamo dovoljan broj liječnika i želimo držati situaciju pod kontrolom, ali je najveći problem financijski, rekla je između ostalog  ministrica.

‘U Kantonalnoj bolnici u Bihaću kapacitet je dovoljan i prepun koji je vezan za domicilno stanovništvo. Uz pojavu bilo kojih zaraznih problema Infektivni odjel ne može primiti sve oboljele’, rekla je Ćemalović.

Poručila je da su migranti okupirali Bihać, gdje se više ne može vidjeti običan građanin.

‘Djevojke iz straha ne mogu normalno kretati ulicama jer se boje migranata. Oni su upravo jednoj djevojčici koja im je kao volonter donosila hranu slomili ruku. Zaista se svašta dešava i zato nam je prijeko potrebna pomoć’, rekla je Ćemalović.

Datum objave: 01.10.2019.