Autor: Hina/CroExpress

Policija Tuzlanske županije zaustavila je u petak navečer u Tuzli skupinu selefija u pokušaju da priđu zgradi u kojoj se održava Queer fest nakon što su oni bacili nekoliko jaja te oštro prosvjedovali zbog okupljanja LGBT osoba i aktivista.

Kako su izvijestili mediji u BiH, skupina od 20 selefija je uz povike ‘Allahu akbar’, zvuke zviždaljki i istaknute transparente iskazivala nezadovoljstvo zbog održavanja festivala u Tuzli pod nazivom Merlinka.

Na transparentima su istaknute poruke ‘Nismo mi vaši taoci’, ‘Nije sramota biti bolestan nego ne liječiti se’ , kao i ‘Za svaku bolest postoji lijek’.

Uz homofobne poruke okupljeni su prema ateljeu Ismet Mujezinović, gdje se održava dvodnevni festival, bacili i nekoliko jaja. Nakon toga su pokušali prići objektu gdje se održava festival pri čemu su ih zaustavili pripadnici ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije koji se uz zaštitare brinu za sigurnost sudionika festivala.

Selefije su vjerska ultrakonzervativna sekta nastala iz sunitskog prakticiranja Islama. Oni se smatraju sljedbenicima prvih muslimana.
Za selefistički pokret se vezuju sljedbenici tumačenja džihada kao svetog rata, koji su izvršili niz terorističkih napada diljem svijeta, te se vjeruje da su bili utemeljitelji globalnih terorističkih organizacija al Qaede i Islamske države.

Selefije su se našli i u središtu afere koju je ovoga tjedna plasirao bosanskohercegovački ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdeći da je hrvatska tajna služba (SOA) pokušala preko njih podmetnuti oružje i vrbovati ih za radikalne akcije.

Sve hrvatske institucije, uključujući i SOA-u, su opovrgnuli ove navode, a premijer Andrej Plenković nazvao je Mektićeve navode manipulacijom i besmislicom.

Datum objave: 16.03.2019.