Kandidat Demokratske stranke Joe Biden pobijedio je na američkim predsjedničkim izborima jasnom većinom glasova i elektora unatoč neprekidnim zamjerkama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da su mu „ukradeni izbori“ što su odbacila sva izborna povjerenstva i svi sudovi u kojima je bilo i njegovih pristaša.

No Trump ne odustaje već poručuje da će se vratiti u politiku „na bilo koji način“ pa stoga Demokratska stranka nastoji donijeti odluku o njegovu opozivu (ipeachmentu) iako više nije predsjednik u namjeri da mu onemogući preuzimanje bilo koje javne dužnost u budućnosti što smatram nepametnim jer će Trump bilo kad osnovati svoj „Pokret“ koji će umanjiti šanse njegove bivše Republikanske stranke u korist Demokrata.

Zaključujem da nije mudro Trumpa spriječiti u politici sudskim odlukama nego samo pametnom politikom koju je novi predsjednik Biden već najavio, primjerice putem borbe protiv pandemije koronavirusom, oživljavanja američkoga gospodarstva golemim financijskim sredstvima, prestanka izgradnje zida prema Meksiku i daljnjeg primanja ugroženih Latinosa, protivljenja rasizmu, uklanjanja socijalnih nepravdi i povratka u međunarodne organizacije i ugovore koje je napustila Trumpova administracija.

Novi predsjednik ima iza sebe tanku ali vjernu većinu u Zastupničkom domu i Senatu i može u iduće dvije godine provesti najveći dio svojih obećanja koja je dao na inauguraciji (ustoličenju) pred zgradom Kongresa.

Tradicionalna ceremonija ustoličenja bila je posve drukčija nego prijašnjih radi koronavirusa i  velikih sigurnosnih mjera koje su bile neophodne nakon gorkoga iskustva u svezi upada  nahuškane svjetine u Kongres na što ju je navukao bivši predsjednik Trump  koji bi radi toga mogao odogovarati pred Kongresom.

On je prekinio tradiciju primopredaje vlasti na ustoličenju Bidena time što nije bio nazočan čime je pokazao ne samo da ne poštuje demokratske dobre običaje nego i pravila pristojnosti običnih građana. Doduše ostavio je pisamce novom predsjedniku no to je minimum o kojemu nije vrijedno govoriti.

Da ne bude zabune glede moga mišljenja o Trumpu moram naglasiti da je ono limunada u usporedbi s mišljenjima brojnih američkih i europskih analitičara, intelektualaca i političara koji drže da je bivši američki predsjednik psihopat i luđak, i kao takav opasan ne samo za američku politiku nego i za svjetski mir.

Osobno držim da on nije ni psihopat ni luđak nego neizmjerni narcis bez empatije za bilo  koga osim za sebe i možda članove svoje obitelji, kapitalist koji je u životu dobio sve što je htio i zabavljač koji se dosađuje u bilo kojem intelektualnom djelovanju ako se u nj uopće upušta.

Neki njegovi kritičari tvrde da ne čita knjige, a bivši su njegovi suradnici svjedočili da nije čitao ni njihove analize osim ako je u njima našao svoje ime.

A on je bio najmoćniji političar u svijetu kojemu je stajao na raspolaganju kovčežić s uputama kako izazvati atomsku uzbunu.

Vrlo je vjerojatno da Trump nje prošlost nego da će se ponovno pojaviti u američkoj politici u kojoj bi mogao biti uspješan u svoju korist ako Bidenova administracija naveliko zataji.

Dva njezina prva zadatka su borba protiv pandemije koronomvirusa i oživljavanje zamrlog američkoga gospodarstva.

Pandemija je dosad prouzrokovala smrt oko 400 tisuća Amerikanaca što je više nego palih američkih vojnika u Drugom svjetskome ratu. Jedan od krivaca toga umiranja je sam bivši predsjednik koji je predugo omalvažavao opasnost koronevirusa preporućujući neke nebulozne „lijekove“ i obećavajući da će nestati za dva, tri mjeseca.

Nije vjerovao svojim vrsnim stručnim savjetnicima nego je. kako se kaže, „govorio iz trbuha“ kako bi prema vlastitim riječima „Amerikance oslobodio straha“, premda je morao znati da je strah ponekad od koristi u teškim situacijama.

Kao posljedica pandemije koronomvirusa bio je kolaps američke ekonomije s više od deset milijuna nezaposlenih. Za Amerku to znači mnogo više nego za europske industrijske nacije u kojima postoji čvrsta socijalna mreža za nezaposlene. Osim toga i obvezno zdravstveno osiguranje bivšeg predsjednika Baracka Obame ukinio je Trump i trebat će ga obnoviti.

Trump je prekrižio gotovo sve Obamine reforme i ugovore tvrdeći od početka kako prvi afroamerički predsjednik SAD-a uopće ne bi smio postati državni poglavar jer da nije rođen u Sjedinjenim Državama, kako propisuje Ustav, što je bila jedan od njegovih krupnijih laži s kojima se služio cijelo vrijeme svoga predsjednikovanja.

Njegovo stalno izvrtanje istine tužna je priča o kojoj se ne isplati dalje govoriti.

Izbor Joe Bidena za novog američkoga predsjednika primljen je s olakšanjem u nizu svjetskih organizacija i ugovora kao što su pariški Klimatski sporazum, Svjetska zdravstvena organizacija, Nuklearni sporazum s Iranom i Unesco koje je Trump napustio ili povukao američki potpis s obveznih dokumenata. Isto olakšanje čulo se u NATO-u i Europskoj Uniji kao i u većini njezinih država članica, prvi je Trump proglasio „zastarjelim“, a drugu je označio „opasnošću za Sjedinjene Države“, što je u jednom i drugom slučaju izvan svake pameti.

Jednostavno rečeno: Amerika se ponovno vraća na svjetsku političku pozornicu, i to je dobro.  Ona će osvježiti svoje odnose sa starim saveznicima u Europi i šire, i to je dobro. Ona će uspostaviti ozbiljan dijalog s Rusijom, i to je dobro. Ona će preispitati dosadašnje „ratno stanje“ s Kinom, i to je dobro.

Biden je zaustavio gradnju zida prema Meksiku, i to je dobro.

Naredio je nošenje maski u javnim ustanovama, i to je dobro. No sve rečeno ne znači da će Bidenova administracija izgubiti iz vida „Amerika first“ jer gotovo ni jedan dosadašnji američki predsjednik s njemu odgovornom administracijom nije djelovao protiv nacionalnih interesa, samo svaki na svoj način i s uvjerenjem da dobru nacionalnu politiku nije moguće voditi bez suglasja sa saveznicima i bez očuvanja svjetskoga mira.

Unutarnja i vanjska politika često su neraskidive i kad je riječ o velesilama kao što su Amerika, Kina i Rusija. Stoga će Washington voditi svoju politiku u nacionalnom interesu ali i paziti što o njoj misle saveznici i suparnici, a za takav način politike Biden je sposobniji no što je bio Trump, barem kako to izgleda ovih dana.


Autor: CroExpress, Gojko Borić (Köln) Datum objave: 28.01.2021.