Digitalna covid-potvrda u ovom je trenutku valjana ako nije prošlo više od 270 dana od druge doze, što za prve cijepljene

Pitanje trajanja digitalne covid-potvrde nameće se već dulje vrijeme. Za sada vrijedi devet mjeseci od primanja druge doze cjepiva,. Taj rok onima koji su se cijepili među prvima, a u siječnju primili drugu dozu, ističe sredinom listopada.

Prvenstvemo se to odnosi na zaposlene u zdravstvu i socijali, s obzirom da su oni bili prioritetna skupina i cijepljeni su među prvima.“Liječnici, medicinske sestre i nezdravstveno osoblje, koje je još krajem prošle, odnosno početkom ove godine dalo povjerenje znanosti te su se cijepili i tako sačuvali svoje i tuđe zdravlje, neće ostati bez covid-digitalne potvrde “, potvrdio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Digitalna covid-potvrda u ovom je trenutku valjana ako nije prošlo više od 270 dana od druge doze, što za prve cijepljene, među kojima su i zdravstveni radnici, djelatnici domova za starije i štićenici, počinje isticati za desetak dana nakon što se uvede obveza potvrde za odlazak na posao u zdravstveni sustav.

Produženje covid-potvrde sigurno će biti vezano za primanje treće doze, a Beroš napominje da su u ovom trenutku sve oči uprte u Europsku agenciju za lijekove (EMA) koja bi najkasnije za deset dana trebala donijeti odluku o trećoj ‘booster’ dozi cjepivom Pfizer. “Vjerujem da će mišljenje EMA-e biti pozitivno. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pripremaju upute tako da možemo reći da smo spremni”, pojašnjava Beroš, prenosi Jutarnji list.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 14.09.2021.