Još prije dvije godine je sve radila sama i u kući i oko kuće, te u vrtu.

Do prije par godina Margareta gotovo da nikada kod liječnika nije niti bila. Davno, prije 40 godina je imala jednu operaciju, a u zadnje vrijeme je uzimala nešto malo lijekova za tlak, za drugo ne bih znao. Još prije dvije godine je sve radila sama i u kući i oko kuće, te u vrtu.

Žilava je ona, samo je fizički sitna i slaba, zbog čega više nema snage i sada je nepokretna, priča za 24sata Stjepan Krnežić, skrbnik Margarete Kranjčec (99) iz Slapna kod Ozlja, najstarije korisnice Doma za starije i nemoćne Sv. Antun u Karlovcu koja je preboljela covid-19.

Krnežić priča kako se Margareta cijeli život bavila poljoprivredom. Prvi suprug stradao joj je u ratu, pa se udavala dva puta. Kaže i da je svega svjesna i da bi i sada znala izrecitirati pjesmicu iz 1. razreda osnovne. Dodaje da se tek povremeno gubi.

Njeno ozdravljenje kao i niz dobrih vijesti stižu iz Doma jer će nakon mjesec i pol dana konačno biti bez oboljelih. Jednoj korisnici u utorak istječe samoizolacija čime više nema oboljelih.

Uz to, još je optimističnija vijest da se virusu covid-19 uspješno othrvalo i oporavilo čak osmero korisnika u dobi od 90 do 99 godina, a među njima je i najstarija korisnica Margareta. Inače Stjepan skrbi i o Margaretinoj kćerki Slavici (80) za koju kaže da nažalost ima više dijagnoza od majke, a tijekom života je ostala bez svojih najbližih, i bez supruga i bez sina.

Ravnateljica Doma, Štefica Ljubić Mlinac kazala je za 24sata da je Margareta inače narušenog zdravlja jer je visoke životne dobi, nepokretna je, ali se uspjela othrvati virusu i ozdravila je. Prije tri tjedna se vratila sa 20-dnevnog bolničkog liječenja iz bolnice u Ogulinu.

Inače im je virus covid-19 u Dom ušao 13. listopada i zarazio se 51 korisnik, uglavnom u dobi između 80 i 90 godina. Većinom su oboljele žene, njih 46 i petero muškaraca. Ukupno je 33 korisnika ozdravilo, a nažalost 18 ih je preminulo.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 02.12.2020.