Kancelar Sebastian Kurz u intervjuu za austrijski “Krone” govori o svjetlu na kraju tunela, o Božiću s obitelji, pogreškama, umoru od korone  i “velikoj nadi u cjepivo protiv virusa već na početku 2021. godine”.

“Krone”: Gospodine kancelare, jesu li masovna testiranja i cijepljenja presudni, odnosno odlučujući čimbenici u borbi protiv pandemije?

Sebastian Kurz: Masovni testovi su velika i izvrsna prilika da zajedno prođemo kroz krizu i držimo problem pod nadzorom sve do cijepljenja. Međutim, oni svakako nisu presudni za konačan prestanak pandemije – zato i dalje budite odgovorni, držite se na distanci i nosite masku.

Masovnim testiranjem pokušat ćemo se ‘spasiti’ od daljnjih zaključavanja i jednim potezom locirati desetke tisuća zaraženih ljudi. Ako je netko pozitivan, mora provesti i drugi test. Dakle, odvojiti malo vremena za testove ipak je bolje od još nekoliko tjedana odricanja i gubitka svega onog što nam uljepšava život.

Kada će biti isporučene prve doze cjepiva?


Imamo preliminarne ugovore s pet farmaceutskih tvrtki. Uvjeren sam da ćemo prve ljude moći cijepiti već u prvom tromjesečju sljedeće godine. Vjerujem da će nam se mnogi i sami obratiti i zatražiti testiranje kako bi opet mogli normalno živjeti.

U prvom zaključavanju škole i ulice su ‚očišćene’. Čini li vam se da glas vladajuće strukture ne stiže više do Austrijanaca?


Nakon devet mjeseci borbe s virusom, određena količina umora osjeća se u cijeloj Europi. Apeliram na građane da izdrže ova dva tjedna, zaključavanje nije lako ni za koga, psihološki je izazov za sve nas i dramatično zadiranje u temeljna ljudska prava, ovakva situacija košta i gospodarstvo stotine milijuna eura.

Što je prvo što treba otvoriti 7. prosinca?


Ukoliko korona uspori i brojke budu padale, prvo će se otvoriti škole i trgovine.

Kako ćemo proslaviti Božić i Silvestrovo?


Ako smo svi disciplinirani i poštujemo mjere zaključavanja, onda će to vjerojatno biti u uskom obiteljskom krugu.


Intervju u cjelosti pročitajte ovdje.

Autor: CroExpress Datum objave: 22.11.2020.