Kod osoba koje su ozdravile nakon infekcije koronavirusom ne postoji razlog za zabrinutost od ponovnog obolijevanja, mutacije ili prijenosa bolesti na druge, kaže voditelj Studije. 

Poznata Klinika u glavnom gradu austrijske pokrajine Tirol, Innsbrucku objavila je u utorak rezultat nove Studije, koja je pokazala da “tko jednom preboli Covid-19, dugoročno je imun”.

“Kod osoba koje su ozdravile nakon infekcije koronavirusom ne postoji razlog za zabrinutost od ponovnog obolijevanja, mutacije ili prijenosa bolesti na druge. Kod njih je dokazana stabilna, dugoročna otpornost”, tvrdi voditelj Studije, austrijski neuro-imunolog Florian Deisenhammer u razgovoru za Austrijsku novinsku agenciju APA.

Deisenhammer je napomenuo je kako je Studijom bilo “obuhvaćeno 29 sudionika, prosječno starih 44 godine, koji su u ožujku ove godine preboljeli zarazu Covid-om 19”.

Dodao je kako se navedeni rezultat poklapa sa sličnim međunarodnim saznanjima na tu temu. Najavio je nastavak istraživanja, kako bi se dodatno učvrstio rezultat danas objavljene Studije.

“Kod svih sudionika mogla se je dokazati prisutnost antitijela u svim vremenskim intervalima, pa su tako i nakon šest mjeseci također dokazana, za imunitetski odgovor važna neutralizirajuća antitijela, što govori o stalnom, stabilnom i cilju usmjerenom dugoročnom imunitetu”, ustvrdio je Deisenhammer.

Ono što je već poznato je da antitijela imaju sposobnost da se specifično vežu za antigen i neutraliziraju ga. Austrijski mediji navode da ono što još nije dovoljno istraženo je prirodni imunitet bez cijepljenja.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.12.2020.